Duodama interviu, Demokratų partijos iškelta kandidatė į JAV prezidento postą nurodė, kad dėl jos pralaimėjimo pernai vykusiuose rinkimuose kalti Rusijos ir FTB direktoriaus Jameso Comey veiksmai, rašo CNN.

D. Trumpas, savo ruožtu, retai ištveria bent kelias dienas neprisiminęs įspūdingo savo laimėjimo ir nepranešęs kokių nors nebūtinai patikimais įrodymais pagrįstų naujienų, pavyzdžiui, apie tai, kaip neteisėti balsai lėmė H. Clinton pergalę tiesioginiuose rinkimuose.

JAV prezidentas ypač jautriai reaguoja į menkiausią užuominą, kad jo pergalė galbūt nėra visiškai teisėta. Nepaisant to, H. Clinton, atrodo, suteikia savo šalininkams vis daugiau priežasčių žvelgti į D. Trumpą kaip į neteisėtai iškilusį lyderį.

Atsikirto socialiniame tinkle

Nepanašu, kad D. Trumpas lengvai praleistų progą pakomentuoti kritiškas H. Clinton pastabas apie jo, kaip šalies prezidento, darbą, įskaitant ir tvirtinimą, kad D. Trumpas tiesiog nėra tinkamas užimamam postui.

Kiekvienas H. Clinton pareiškimas sulaukia atgarsio D. Trumpo pamėgtame socialiniame tinkle „Twitter“.

„Dėl FTB direktoriaus J. Comey H. Clinton kaip reta nuskilo – juk jis suteikė jai progą išsisukti nuo daugelio ydingų veiksmų pasekmių! Melaginga D. Trumpo ryšių su Rusija istorija buvo naudojamasi teisinantis dėl pralaimėtų rinkimų. Tačiau galbūt D. Trumpas tiesiog sugebėjo surengti puikią kampaniją?“ – rašoma vienoje „Twitter“ žinutėje.

„Jei jis nori rašyti apie mane „Twitter“, sutinku būti tokių atakų taikiniu, bet nerimauti reikia dėl daugybės kitų dalykų, – kalbėjo H. Clinton. – Užuot sukęs galvą dėl rinkimų ir mano populiarumo tarp žmonių, jis galėtų užsiimti visiškai kitais šaliai naudingais dalykais“, - pokalbio metu sakė H. Clinton.

H. Clinton taip pat pašmaikštavo, kad D. Trumpo „Twitter“ surengtas susišaudymas yra daug labiau jam tinkanti veikla nei kišimasis į užsienio politikos reikalus.

H. Clinton: aš turėjau būti jūsų prezidentė

H. Clinton kalbėjo atvirai ir nesistengė slėpti emocijų. Viešąja nuomone taip skrupulingai nebesirūpinančios politikės kalboje nestigo apdairių, bet drąsių politinių pareiškimų.

„Jei rinkimai būtų vykę spalio 27 d., būčiau tapusi jūsų prezidente“, – pareiškė CNN žurnalistės Christiane Amanpour kalbinama H. Clinton.
„Mano kelias į pergalę buvo aiškus tol, kol spalio 28 d. pasirodė [FTB vadovo] J. Comey laiškas ir Rusijos iniciatyva „WikiLeaks“ paskelbta informacija, sukėlusi abejonių ir tam tikrų būgštavimų balsuoti už mane nusprendusiems žmonėms“, – kalbėjo H. Clinton.

H. Clinton nuomone, netikėtai pasikeitusias aplinkybes patvirtina nemažai įtikinančių įrodymų. Ji taip mano, kad pralaimėjimą iš dalies galėjo lemti ir visuomenėje tarpstanti mizoginija – moterų atžvilgiu juntama neapykanta.

Vis dėlto reikia pasakyti, kad H. Clinton sugeba prisiimti atsakomybę dėl patirto pralaimėjimo.

„Prisiimu visą atsakomybę. Aš buvau kandidatė. Mano vardas buvo įrašytas biuleteniuose. Labai gerai žinau, su kokiais iššūkiais grūmėmės, kokių problemų patyrėme ir kokių trūkumų nepašalinome“, – kalbėjo H. Clinton.

Naujas žodžių karas?

Buvusiai valstybės sekretorei teko atsakyti ir į itin tiesius bei visuomenės dėmesį patraukusius klausimus apie tolesnį savo dalyvavimą politiniame šalies gyvenime.

Kaip vėliau CNN sakė H. Clinton artimas bičiulis, ji veikiausiai neketina ypatingai dėl ko nors kovoti, tačiau slėptis taip pat nesirengia.

Beje, dar neaišku, kaip į iš naujo kurstomus karus pažvelgs Demokratų partijos lyderiai.