Nuotraukos iš Pungjė-ri vietovėje esančio poligono buvo padarytos balandžio 25 dieną. Jose matoma, kaip darbininkai pumpuoja vandenį į tunelį, kuris galimai ruošiamas būsimam branduoliniam bandymui, pranešė stebėtojų grupė „38North“.

Be kita ko, pažymima, kad visoje poligono teritorijoje buvo pastebėta daug darbuotojų, o kelios jų grupės galimai žaidė tinklinį. Ekspertų nuomone, tokiu būdu tikriausiai stengiamasis sudaryti propagandinį vaizdą, nes Pchenjanas žino, kad tas kompleksas yra budriai stebimas užsienio žvalgybos palydovų.

„Neaišku, ar ta veikla reiškia, kad branduolinis bandymas buvo atšauktas, kad objektas veikia budėjimo režimu ar kad bandymas gali būti įvykdytas artimiausiu laiku“, – sakė mokslininkai iš JAV ir Korėjos instituto Johnso Hopkinso universitete.

Balandžio 19 ir 21 dienomis užfiksuotose palydovinėse nuotraukose matoma, kad darbuotojai žaidžia tinklinį poligono kareivinėse bei dar dviejose vietose.

„38 North“ ekspertų teigimu, naujausios nuotraukos „neįprastos ir beveik neabejotinai yra bendrų Šiaurės Korėjos melo ir propagandos pastangų dalis“. Gali būti, kad naujausi vaizdai susiję su ankstesniais žiniasklaidos pranešimais, jog poligono darbuotojai buvo pastebėti žaidžiantys tinklinį.

Šiaurės Korėja siekia sukurti ilgo nuotolio raketą su branduoline kovine galvute, galinčią pasiekti JAV žemyninę dalį. Iki šiol Pchenjanas įvykdė penkis branduolinius bandymus, iš kurių du buvo surengti pernai.

Pungjė-ri yra tunelių kompleksas ir bandymų poligonas, esantis kalnuotoje vietovėje šalies šiaurės rytuose.

Praėjusį mėnesį „38 North“ pranešė, kad Pungjė-ri yra „parengtas ir pasiruošęs“ įvykdyti branduolinį bandymą. Be to, būta spėlionių, kad Pchenjanas gali jį surengti pažymėdamas svarbią sukaktį, tokią kaip režimo įkūrėjo Kim Il Sungo gimimo metinės.

Nors branduolinio bandymo Pchenjanas dar nesurengė, praėjusią savaitę Šiaurės Korėja pademonstravo, kad nesiskaito su Vakarais, ir įvykdė dar vieną balistinės raketos bandymą, nors jis nebuvo sėkmingas.

Pirmadienį Pchenjanas pareiškė surengsiąs branduolinį bandymą „bet kuriuo metu ir bet kurioje vietoje“, tai tik šalies vadovybė įsakys.

Tuo tarpu JAV prezidentas Donaldas Trumpas šią savaitę daugelį nustebino pareiškęs, kad jam „būtų garbė“ susitikti su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu, jei tam būtų tinkamos sąlygos. Toks jo pareiškimas labai skyrėsi nuo prezidento ankstesnių grasinimų imtis karinių veiksmų.

Šiuo metu Vašingtonas svarsto galimybes, kaip Jungtinių Tautų Saugumo Taryba galėtų padidinti spaudimą Šiaurės Korėjai, o diplomatai teigia, kad deramasi su Kinija dėl galimų naujų sankcijų Pchenjanui.

Per pastaruosius 11 metų JT Saugumo Taryba šešiskart skelbė sankcijas Pchenjanui, iš jų dukart – pernai. Lapkritį, be kitų priemonių, buvo apribotas komunistinės šalies anglių eksportas į Kiniją.