„Visi žino apie pastarųjų dienų išpuolius prieš mane ir mano artimuosius. Neturiu ko bijoti, nes esu švarus“, – sakė J.Muscatas, Valetoje kreipdamasis į didžiulę minią, susirinkusią paminėti Tarptautinės darbo dienos.

Malta šiuo metu pirmininkauja Europos Sąjungai ir šias pareigas eis iki birželio 30 dienos.

J.Muscatą neseniai užgriuvo nauji kalinimai, kad jo žmonai priklauso trečia ofšorinė kompanija Panamoje. Turėti ofšorinių bendrovių nedraudžiama, bet jos dažnai siejamos su pinigų plovimo schemomis.

Michelle Muscat kategoriškai atmetė šiuos kaltinimus. Buvo pradėtas tyrimas, tačiau mažai tikėtina, kad jis bus užbaigtas iki rinkimų.

„Mano pareiga – ne tik ginti save ir savo šeimą, bet ir saugoti savo šalį. Netoleruosiu padėties, kai netenkama darbo vietų dėl neapibrėžtumo“, – sakė vyriausybės vadovas. Tuomet jis paskelbė apie pirmalaikius rinkimus, vyksiančius likus vieneriems metams iki numatytos jo pirmosios kadencijos pabaigos.

J.Muscatas 2013-ųjų rinkimuose užsitikrino tvirtą daugumą, bet jo darbą premjero poste nuolat lydėjo kaltinimai dėl korupcijos ir įtartinų sandorių su tokiomis valstybėmis, kaip Azerbaidžanas. Praėjusią savaitę tūkstančiai žmonių išėjo į gatves protestuoti prieš korupciją, kai tyrimas atskleidė, kad J.Muscato energetikos ministras Konradas Mizzi ir administracijos vadovas Keithas Schembri turi slaptų ofšorinių bendrovių.

J.Muscatas sulaukė kritikos, kad paaiškėjus šiems faktams nesiėmė ryžtingų veiksmų dėl J.Mizzi ir J.Schembri.

Vis dėlto premjerui pavyko pasiekti tai, ką jis pats vadina „ekonominiu stebuklu“ – pirmą per 35 metus perteklinį valstybės biudžetą, rekordiškai mažą nedarbą ir stabilų ekonomikos augimą.

Praėjusį mėnesį Maltos centro kairioji vyriausybė laimėjo balsavimą parlamente dėl pasitikėjimo, kuris buvo surengtas dėl „Panamos popierių“ skandalo.

Po balsavimo J.Muscatas sakė, jog pademonstruotas palaikymas „suteikia mums energijos toliau sunkiai dirbti ir siekti rezultatų“.

„Panamos popierių“ skandalas kilo, kai iš Panamos teisinių paslaugų įmonės „Mossack Fonseca“ buvo nutekinti 11,5 mln. dokumentų. Jų analizė atskleidė, kad savo turtą mokesčių rojuose slepia gausybė įtakingų politikų, garsenybių ir sporto žvaigždžių, o kartais neskaidrūs ofšoriniai subjektai naudojami vengti mokesčių ar pinigus plauti.

Paaiškėję faktai sukėlė rimtų problemų virtinei įtakingų politinių figūrų įvairiose šalyse.

Pernai balandį atsistatydino Ispanijos pramonės ministras Manuelis Soria, kai buvo atskleisti jo ryšiai su ofšorinėmis bendrovėmis, nors anksčiau jis tai neigė.

Islandijos ministras pirmininkas Sigmunduras Davidas Gunnlaugssonas buvo priverstas atsistatydinti, kai paaiškėjo, kad jis laikė daug pinigų Britanijos Mergelių Salose.