„JAV iždo departamentas pranešė, kad pratęstas laikinas sankcijų sustabdymas devynioms baltarusiškoms įmonėms šešiems mėnesiams nuo balandžio 30 d. Sankcijų taikymo sustabdymu pirmiausiai siekiama palaikyti Baltarusijos ekonomiką ir sustiprinti jos nepriklausomybę“, – nurodoma Amerikos ambasados pranešime.

Jame taip pat pabrėžiama, kad Jungtinės Valstijos „ir teikia daug dėmesio tokiems klausimas kaip taikūs susibūrimai, susirinkimų laisvė ir žodžio laisvė“.

„Mes toliau raginame Baltarusijos valdžią imtis teigiamų veiksmų tam, kad būtų gerinama padėtis žmogaus teisių ir demokratijos srityje ir kad būtų laikomasi įsipareigojimų gerbti susirinkimų, asociacijos, žodžio ir spaudos laisves bei kitas pamatines laisves, įskaitant ir žurnalistų bei teisių gynėjų laisves“, – sakoma JAV ambasados Minske pranešime.

Penktadienį Jungtinės Valstijos pusmečiui pratęsė devyniom Baltarusijos naftos chemijos pramonės įmonėms taikytų sankcijų sustabdymą

„JAV iždo departamentas po konsultacijų ir suderinimo su Valstybės departamentu pratęsia leidimą vykdyti sandorius su Baltarusijos įmonėmis, kurioms taikytinos sankcijos pagal JAV prezidento įsaką. ... Šiuo leidimu nepanaikinamas šių įmonių turto įšaldymas“, – nurodoma Iždo departamento pranešime.

Sprendimas galioja iki spalio 30 d.

JAV Iždo departamentas iš dalies atšaukė sankcijas devyniom Baltarusijos naftos chemijos pramonės įmonėms 2015 metų spalį ir nuo tada pas pusmetį pratęsią šio sprendimo galiojimą.

Sankcijos iš dalies panaikintos koncernui „Belneftechim“ ir jos antrinėms įmonėms. JAV kompanijos leidžiama atlikti transakcijas su šiomis įmonėmis, bet jeigu sandorio vertė viršija 50 tūkst. JAV dolerių, duomenys apie jį per 15 dienų turi būti pateikti JAV Valstybės departamentui.

Dėl žmogaus teisių padėties Baltarusijoje paskelbtos JAV ekonominės sankcijos valstybiniam koncernui „Belneftchim“ galioja nuo 2007 metų lapkričio. Tada ekonominiai santykiai su „Belneftchim“, kaip juridiniu asmeniu, ir jo prekybos partneriais užsienyje buvo uždrausti Amerikos bendrovėms.

2008-ųjų kovą JAV Valstybės departamentas išplėtė sankcijas Baltarusijos bendrovėms, įtraukdamas į sąrašą valstybines įmones, įeinančias į koncerną „Belneftchim“, ir įmones, kuriose didžiąją dalį turi valstybė.