Jungtinių Valstijų tarnybos perspėjo, kad didelės bangos gali smogti pietiniam Mindanao salos regionui ir Indonezijai po 4 val. 23 val. vietos (penktadienį 23.23 val. Lietuvos) laiku įvykusio žemės drebėjimo. Vis dėlto nepraėjus nei dviem valandoms perspėjimas dėl cunamio buvo atšauktas.

Vietos gyventojai šoko iš lovų ir išbėgo į gatves, kai regioną pradėjo kratyti žemės drebėjimas. Skilo vienos ligoninės, dviejų vyriausybinių pastatų ir vietos uosto pastatų sienos. Be to, sugriuvo mažiausiai vienas namas ir trumpam buvo nutrūkęs elektros energijos tiekimas.

„Rodės, kad grindys iš pradžių pakilo ir smarkiai judėjo iš vienos pusės į kitą. Tuomet dingo šviesa, – pasakojo tuomet darbe civilinės gynybos biure Cheneral Santoso mieste buvęs Adrianas Morallasas. – Pasislėpiau po savo stalu, kaip esame mokyti elgtis tokiu atveju. Buvo labai sunku tai padaryti tamsoje, kai dreba žemė.“

Pasak jo, šalia Cheneral Santoso pakrantėse gyvenantiems žmonėms buvo nurodyta prevenciškai evakuotis, bet vietos valdžia nežino, kiek iš tiesų žmonių išvyko.

Žemės drebėjimo židinys buvo 41 kilometro gylyje prie Mindanao salos, pranešė JAV geologijos tarnyba.

Valstybinis Filipinų vulkanologijos ir seismologijos institutas pranešė, kad žemės drebėjimo stiprumas siekė 7,2 balo, o epicentras buvo už maždaug 53 kilometrų nuo pietinės Mindanao salos pakrantės.

Pasak A. Morallaso, per evakuaciją iš Mindanao salos Glano ir Malapatano gyvenviečių buvo sužeisti du žmonės. Vieną žmogų sužeidė krentantis akmuo, o nėščia moteris susižeidė parkritusi.

Filipinai yra įsidėstę Ugnies žiedu vadinamame Ramiojo vandenyno regione, pasižyminčiame žemės drebėjimų ir ugnikalnių išsiveržimų gausa.