Vyriausybė iki penktadienio vidurnakčio tikriausiai išeikvos visas jai finansuoti skirtas lėšas, tad Baltieji rūmai turi rasti kompromisą, pagal kurį vyriausybė galėtų dirbti toliau, bet neatrodytų pasidavusi dėl D.Trumpo reikalavimo, kad Kongresas finansuotų sieną prie Meksikos.

„Tikimės, kad pasieksime susitarimą kažkuriuo metu per artimiausias porą dienų“, – sakė Senato daugumos lyderis Mitchas McConnellas. Vis dėlto jis neatmetė galimybės sutikti su trumpalaikiu pratęsimu, kad Kongresas turėtų laiko parengti galutinį susitarimą.

Nors senatorius sakė, kad į finansavimo įstatymą nebus įtrauktas sienos finansavimas, tikimasi, kad jis apims platesnes pasienio apsaugos priemones, tokias kaip bepiločių skraidyklių arba technologijų prieš kontrabandininkų kasamus tunelius naudojimas.

Tačiau susitarimas dar toli gražu nėra garantuotas. Vis dar nesutariama, koks likimas laukia dalijimosi išlaidomis tvarkos, turinčios sumažinti sveikatos draudimo kaina mažas pajamas gaunantiems amerikiečiams, perkantiems šiuos polisus pagal Prieinamos sveikatos priežiūros įstatymą (Affordable Care Act). Šią reformą, pramintą „Obamacare“, įgyvendino D.Trumpo pirmtakas Barackas Obama.

D.Trumpas susirėmė su Kongresu dėl sienos prie Meksikos ir reikalavo, kad Kongresas įtrauktų šio projekto finansavimą į naują federalinių išlaidų įstatymą.

Demokratai griežtai kritikavo tokį požiūrį ir perspėjo, kad respublikonai rizikuoja būti apkaltinti dėl vyriausybės uždarymo, praėjus vos trims mėnesiams nuo D.Trumpo administracijos darbo pradžios.

„Nepakanka respublikonų balsų sienai (į išlaidų įstatymą) įtraukti“, – sakė senatorius veteranas Patrickas Leahy, aukščiausio rango demokratas Asignavimų komitete.

Vašingtone kunkuliuoja susierzinimas, bet D.Trumpas, iki galutinio termino likus kelioms dienoms, regis, sutiko švelninti savo reikalavimą.

Sutinka atidėti sienos statybų finansavimą

Grupei konservatyvių žurnalistų jis sakė, kad sutiktų atidėti sienos statybų finansavimą iki rugsėjo, sakė vienas Baltųjų rūmų pareigūnas, kurį citavo laikraštis „The Washington Post“.

Antradienį administracija pripažino, kad D.Trumpo planas galėtų būti atidėtas.

„Tos sienos pastatymas ir jos finansavimas jam išlieka svarbus prioritetas, – televizijai „Fox News“ sakė patarėja Kellyanne Conway (Kelian Konvėj). – Tačiau taip pat žinome, jog tai gali nutikti vėliau šiais metais ir kitais metais.“

Vašingtone, regis, atlėgus karštligei dėl federalinių įstaigų uždarymo, Senato aukščiausio rango demokratas Chuckas Schumeras sakė, kad optimistiškai vertina galimybes laiku pasiekti susitarimą, jeigu respublikonai neįtrauks kitų prieštaringai vertinamų klausimų. Vienas jų – pasiūlymas nutraukti finansavimą reprodukcinės sveikatos priežiūros paslaugas teikiančios organizacijos „Planned Parenthood“ klinikoms.

„Mes patenkinti, kad jis atsitraukia“, – sakė Ch.Schumeris, kalbėdamas apie D.Trumpo reikalavimą dėl finansavimo.

Kongresas reiškia paramą ne sienai, o platesnėms saugumo priemonėms, tarp jų bepilotėms skraidyklėms ir kitoms aukštosioms technologijoms.

„Nesame nusistatę prieš (valstybės) sienos saugumą, – sakė Ch.Schumeris. – Mes priešinamės sienai. Ir mes neleisime naudoti sienos (statybai) jokių dolerių pagal bet kokį ... asignavimą. Taškas.“

Pažadas atsitverti nuo Meksikos buvo vienas iš svarbiausių per D.Trumpo rinkimų kampanijos pažadas, bet demokratai pažymi, jog D.Trumpas žadėjo, kad už sienos statybas sumokės Meksika.

Net jei atrodo, kad Baltieji rūmai švelnina savo griežtą poziciją, D.Trumpas siuntė nevienareikšmiškas žinias.

„Neleiskit netikrai žiniasklaidai sakyti jums, kad aš pakeičiau savo poziciją dėl SIENOS. Ji bus pastatyta ir padės sustabdyti narkotikus, prekybą žmonėmis ir panašiai“, – antradienį „Twitter“ parašė jis.

Tada prezidentas tvirtino, kad siena bus pastatyta „greitai“, bet nenurodė jokio termino, išskyrus savo ketverių metų kadenciją.

„Siena bus pastatyta, žmonės“, – reporteriams sakė D.Trumpas.

„Aktyvios derybos“

Kongresas, grįžęs po dviejų savaičių pertraukos, dabar turi tris dienas susitarimui pasiekti.

Jis yra perspėjęs, kad gali prireikti laikinos priemonės, nes reikia laiko parengti visoms detalėms dėl išlaidų.

„Tai aktyvios derybos“, – sakė respublikonų senatorius Davidas Perdue.

100 administracijos darbo dienų sueina šeštadienį ir turėdamas kelias įstatymų leidybos pergales D.Trumpas siekia įgyvendinti dar vieną rinkimų kampanijos pažadą.

Būdamas kandidatas jis ne kartą žadėjo reformuoti mokesčius ir pelno mokestį sumažinti nuo 35 proc. iki 15 procentų.

Pranešimo dėl tokių reformų laukiama trečiadienį.

Konservatoriai daug metų siekė mažinti mokesčius, bet taip pat laikosi griežtos pozicijos dėl skolos mažinimo. Kai kurie respublikonai, regis, nenorėjo sutikti su tokiu pelno mokesčio mažinimu.

„15 procentų galėtų būti per mažai“, – televizijai CNN sakė Atstovų Rūmų respublikonas Leonardas Lance'as.

Demokratai nerodė didelio noro smarkiai mažinti mokesčius, juolab stambiajam verslui.

Jei nebus reikšmingų mokestinių lengvatų smulkiajam verslui ar darbininkų klasės amerikiečiams, „tai tikrai man nebūtų pirmaeilis žingsnis“, - sakė demokratų senatorė Debbie Stabenow .