Balandžio 4 dieną įvykdytos cheminės atakos metu sukilėlių kontroliuojamame Chan Šeichūno miestelyje Sirijoje žuvo mažiausiai 87 civiliai.

„Tai, kad buvo naudojamos sarino dujos, nekelia abejonių. Kaip ir nekelia abejonių Sirijos režimo atsakomybė"“, - sakė Jeanas-Marcas Ayraultas.

Šešių puslapių apimties dokumente, kurį sudarė Prancūzijos karinės ir užsienio žvalgybos tarnybos, teigiama, kad prie tokios išvados prieita remiantis aukos kraujo mėginiu ir kitais nuo žemės paimtais mėginiais. Tarp mėginiuose rastų elementų buvo heksaminas ir aptikti Sirijos vyriausybės pagaminto zarino skiriamieji ženklai.

Prancūzijos tarnybos pridūrė, kad toje teritorijoje veikiančios džihadistų grupuotės neturi galimybės įvykdyti tokios atakos, o regione nebuvo „Islamo valstybės“ (IS).

Sirijos režimas savo kaltę neigia

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas anksčiau teigė, kad cheminė ataka Sirijoje, dėl kurios JAV ir tarptautiniai partneriai kaltina jo vyriausybę, buvo „100 proc. sufabrikuota“.

Sirijos prezidentas pareiškė, kad jo vyriausybė dar 2013 metais atidavė visas turėtas cheminio ginklo atsargas ir todėl negalėjo būti susijusi su praėjusią savaitę buvusia zarino ataka.

„Nebuvo jokio įsakymo jokiai atakai... Mes atidavėme savo arsenalą prieš kelerius metus. Net jeigu turėtume jį, nepanaudotume“, – sakė B.al-Assadas.

Sirijos armija taip pat neigė, kad panaudojo cheminį ginklą prieš Chan Šeichtūną, o Damasko sąjungininkė Maskva yra sakiusi, kad „toksiškos medžiagos“ galėjo pasklisti armijai smogus į „teroristų sandėlį“.

Pentagonas: Sirija dar turi cheminių ginklų

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija anksčiau šį mėnesį dėl įtariamos cheminės atakos, įvykdytos sukilėlių kontroliuojamame mieste, smogė vienai Sirijos oro pajėgų bazei.

„Esmė ta, jog tarptautinė bendrija negali turėti abejonių, kad Sirija pasiliko cheminių ginklų, pažeisdama savo susitarimus ir pareiškimą, kad pašalino juos visus“, – sakė Pentagono vadovas J.Mattisas.