Pasak respublikono Jasono Chaffetzo, atrodo, jog M.Flynnas, kilus skandalui dėl jo ryšių su Rusija atsistatydinęs iš Donaldo Trumpo patarėjo posto, pažeidė įstatymą, nes neatskleidė, kad gavo pinigų iš Rusijos televizijos RT.

M.Flynnas, buvęs JAV karinės žvalgybos vadovas ir artimas D.Trumpo patarėjas per pernykštę rinkimų kampaniją, gavo daugiau kaip 33 tūkst. dolerių (30 tūkst. eurų), kad dalyvautų iškilmingame RT renginyje 2015 metų gruodį, kurio metu sėdėjo prie stalo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Šis apmokėjimas iškilo į viešumą tiriant Rusijos kišimąsi į JAV rinkimus, tyrėjams sutelkus dėmesį į numanomus Maskvos ryšius su keliais D.Trumpo patarėjais.

Atstovų Rūmų priežiūros komiteto pirmininkas J.Chaffetzas sakė, jog nėra ženklų, kad šis atsargos generolas turėjo reikiamus leidimus dalyvauti minėtame iškilmingame renginyje arba kad jis būtų deklaravęs apmokėjimą, kai vėliau siekė atnaujinti savo leidimą dirbti su įslaptintą informaciją.

„Asmeniškai aš nematau informacijos ar duomenų, kurie paremtų nuomonę, kad generolas Flynnas laikėsi įstatymų“, – sakė J.Chaffetzas, kurį šiuo klausimu informavo Gynybos žvalgybos agentūros (DIA) pareigūnai. Šiai agentūrai M.Flynnas vadovavo 2012–2014 metais.

„Prieš išvykdamas į Rusiją jis turėjo siekti leidimo ir gauti leidimą iš valstybės sekretoriaus bei armijos sekretoriaus – ne tik gauti tą apmokėjimą, bet ir dalyvauti toje veikloje“, – žurnalistams sakė J.Chaffetzas.

J.Chaffetzo pavaduotojas demokratas Elijah Cummingsas sakė, kad toks elgesys gali būti įvertintas kaip nusikalstama veika, už kurią numatytas laisvės atėmimas iki penkerių metų.

M.Flynnas neigė padaręs ką nors neteisėta, bet pranešama, kad jo veiksmus tiria ir Gynybos departamentas, ir Federalinis tyrimų biuras (FTB).

M.Flynno advokatas Robertas Kelneris pareiškime nurodė, kad M.Flynnas tuo metu informuodavo DIA apie savo kelionę į Rusiją.

„Generolas Flynnas nuodugniai informavo Gynybos žvalgybos agentūrą ... dėl kelionės į RT kalbų renginį prieš šią kelionę ir po jos, ir atsakė į visus DIA ... klausimus dėl šios kelionės“, – sakė advokatas.

Gresia bausmė?

Kovo mėnesį R.Kelneris sakė, kad M.Flynnas mainais į neliečiamybę nori liudyti JAV kontržvalgybos pareigūnams, tiriantiems įtariamą Rusijos kišimąsi į rinkimus siekiant padėti D.Trumpui.

M.Flynnas iš D.Trumpo patarėjo posto buvo priverstas atsistatydinti išdirbęs mažiau nei mėnesį, nes nedeklaravo privačių pokalbių su Rusijos ambasadoriumi Jungtinėse Valstijose Sergejumi Kisliaku gruodžio mėnesį, po rinkimų.

Patarėjui atsistatydinus taip pat paaiškėjo, jog jis kampanijos metu gavo 530 tūkst. dolerių už lobistines pastangas Turkijos naudai ir neužsiregistravo užsienio agentu, nors to reikalavo įstatymas.

Jis taip pat gavo po 11 250 dolerių iš vienos rusų oro transporto kompanijos ir Rusijoje įsikūrusios IT saugumo firmos.

J.Chaffetzas sakė, kad M.Flynnui dabar potencialiai gresia Pentagono bausmė, įskaitant nurodymą grąžinti tuos gautus pinigus.

Didėjant susirūpinimui, kad respublikonai vilkina tyrimą dėl Rusijos, Senato žvalgybos komitetas atskirai paskelbė, kad du buvę aukšto rango pareigūnai – teisingumo ministro pareigas ėjusi Sally Yates ir buvęs nacionalinės žvalgybos direktorius Jamesas Clapperis – liudys gegužės 8 dieną.

Abu šie pareigūnai aktyviai dalyvavo tyrime dėl Rusijos kišimosi antroje praėjusių metų pusėje.