Regione tvyrant didelei įtampai buvo spėliojama, kad Šiaurės Korėja antradienį, minint jos kariuomenės įkūrimo 85-ąsias metines, gali įvykdyti šeštą branduolinį bandymą arba paleisti dar vieną raketą.

Tačiau valstybinė naujienų agentūra KCNA pranešė, kad Korėjos liaudies armija šias metines paminėjo „sėkmingomis didžiausiomis visų laikų artilerijos pratybomis“. Jos aukščiausiojo vado Kim Jong Uno įsakymu buvo surengtos šalies rytuose esančiame Vonsano uostamiestyje.

„Povandeniniai laivai greit paniro torpedomis atakuoti priešo karo laivų“, o lėktuvai numetė bombas.

„Drąsūs artileristai negailestingai smogia taikiniams; jų šaudymas nuteikia pakiliai – jų šūviai labai taiklūs“, – sakė Kim Jong Unas, kurį citavo KCNA.

Po pratybų kariai prisiekė ištikimybę Kim Jong Unui ir pažadėjo „tapti 10 mln. šautuvų ir 10 mln. bombų“, kad jį apgintų.

Pchenjano retorika paaštrėja kiekvieną pavasarį, JAV ir Pietų Korėjai rengiant bendras pratybas, kurias jis laiko Šiaurės Korėjos užpuolimo repeticijomis.

Laikraštis „Rodong Sinmun“ – oficialus valdančiosios Darbininkų partijos ruporas – šaudymo pratybas aprašė trijuose puslapiuose ir paskelbė šių manevrų nuotraukų.

Nuotraukoje pirmajame puslapyje matyti, kaip Kim Jong Unas atvyksta į pratybų vietą savo juodu „Mercedes Benz“ ir kaip išrikiuoti laukia šimtai tankų. Daugiau kaip 30 nuotraukų išsamiai iliustruoja pratybas; jose matyti, kaip lyderis juokiasi stebėdamas artilerijos ugnį.

Šiaurės Korėja turi ambicijų pasigaminti raketą su branduoline galvute, galinčią pasiekti JAV žemyninę dalį. Pastaraisiais mėnesiais įtampa regione labai padidėjo, nes Pchenjanas įvykdė virtinę raketų bandymų, kurie išprovokavo atsakomąjį Vašingtono žvanginimą ginklais.

Vašingtonas prie Korėjos pusiasalio pasiuntė lėktuvnešį „USS Carl Vinson“, kuris turi atplaukti vėliau šią savaitę ir dalyvauti bendrose karinėse pratybose su Pietų Korėja.

Šiaurės Korėja „USS Carl Vinson“ dislokavimą pavadino „atviru kariniu šantažu“ ir pagrasino „palaidoti jį jūroje“.