„Vyraujanti pastarojo meto politinių pareiškimų žinia kelia ypatingą nerimą“, – sakė prezidentas Tarptautinei Holokausto aukų atminimo dienai skirtoje ceremonijoje.

„Ta žinia vienoda: mes neatsakingi už už Holokaustą. Mes neatsakingi už žydų naikinimą, kuris vyko mūsų valstybėje“, – sakė prezidentas į šiaurę nuo Haifos miesto esančiame kibuce.

„Pavyzdžiui, prieš maždaug dvi savaites Prancūzijos kandidatė į prezidentus paneigė Prancūzijos atsakomybę už piliečių žydų deportacijas į nacių koncentracijos ir mirties stovyklas“, – sakė R.Rivlinas.

M.Le Pen, kuriai pavyko prasimušti į antrąjį prezidento rinkimų turą, balandžio 9 dieną pareiškė nemananti, kad Prancūzija atsakinga už 1942-aisiais Paryžiuje surengtas vadinamąsias Žiemos velodromo (Vel d'Hiv) žydų gaudynes, po kurių tūkstančiai jų buvo pasiųsti į nacių koncentracijos stovyklas.

Izraelio vyriausybė pasmerkė šį M.Le Pen pareiškimą ir pažymėjo, kad jis „prieštarauja istorinei tiesai, kurią išreiškė Prancūzijos prezidentai, pripažinę šalies atsakomybę už Prancūzijos žydų, žuvusių per Holokaustą, likimą“.

Pirmadienį sakydamas kalbą R.Rivlinas įspėjo, kad nauja Holokausto neigimo forma gali ištrinti ribas tarp aukų ir nusikaltėlių.

„Atsakomybės už nusikaltimus, įvykdytus Antrojo pasaulinio karo metais, neigimas yra nauja, labiau destruktyvi ir pavojinga Holokausto neigimo forma, besiskirianti nuo tos, apie kurią iki šiol žinojome“, – sakė prezidentas.

„Tradiciniai Holokausto neigėjai priklausė ultradešiniojo ar ultrakairiojo sparno pakraščiams; jų sėkmė buvo minimali. Na, o nauja kryptis pasižymi tuo, kad siekiama labiau sofistikuoto tikslo paneigti skirtumą tarp aukos ir nusikaltėlio“, – aiškino R.Rivlinas.

„Jei esu auka, nesu atsakingas; neatsakingas už vykusius siaubingus dalykus; neatsakingas už tai, kad būtų kovojama su nauju antisemitizmo protrūkiu, ksenofobijos stiprėjimu ir nacionalistinio smurto augimu“, – sakė jis.

„Turime kovoti su dabartine pavojinga Holokausto neigimo banga“, – pažymėjo prezidentas.

Izraelis laikosi oficialios pozicijos vengti bet kokių kontaktų su M.Le Pen ultradešiniuoju Nacionaliniu frontu, kaltinamu antisemitizmu.

Sekmadienį vykusiame pirmajame Prancūzijos prezidento rinkimų ture M.Le Pen atiteko vos 3,7 proc. Izraelyje gyvenančių prancūzų balsų. Izraelyje už Francois Filloną balsavo 60,4 proc. prancūzų rinkėjų, o už Emmanuelį Macroną, kuris grumsis su M.Le Pen antrajame rinkimų ture – 30,9 procento.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)