Dar keli asmenys buvo sunkiai sužeisti ir atsidūrė „tarp gyvybės ir mirties“, – sakė visuomeninis advokatas Tarekas Williamas Saabas.

Pastarieji asmenys žuvo, protestuotojams užtvėrus pagrindinius šalies kelius.

Karakaso rytuose kaukėti protestuotojai paliejo ant kelio naftos ir ją padegė, o per šį incidentą supleškėjo du vyriausybės saugumo pajėgų sunkvežimiai. Naujienų agentūros AFP žurnalistų teigimu, netoliese buvusi policija negalėjo iškart įsikišti.

Kitose sostinės vietose riaušių policija į kitą protestuotojų grupę, mėčiusią į pareigūnus akmenis, paleido ašarinių dujų.

Visgi didžioji dauguma iš tūkstančių susirinkusių demonstrantų protestavo taikiai.

Į Venesuelos gatves po ramaus savaitgalio sugrįžęs smurtas vėl sukėlė nerimą tarptautinei bendruomenei. Šalies ekonomiką, nepaisant didelių naftos atsargų, krečia nuosmukis.

Lotynų Amerikos šalys bei Jungtinės Valstijos jau išreiškė susirūpinimą dėl neramumų Venesueloje.

Šalies gyventojams trūksta maisto, vaistų ir kitų pagrindinių prekių. Neramumai vyksta keliose šalies vietose.

Konservatorių vadovaujama opozicija teigia, kad dėl visko kalta vyriausybės nekompetencija, ir vadina išrinktą prezidentą diktatoriumi. Be kita ko, opozicija reikalauja surengti pirmalaikius rinkimus.

Tačiau ginkluotųjų pajėgų remiamas N.Maduro tvirtina, kad Venesuela yra JAV vadovaujamo kapitalistinio sąmokslo auka.

Jis tęsė savo pirmtako velionio socialisto Hugo Chavezo (Hugo Čaveso) vykdytą nacionalizavimo politiką, pagal kurią buvo perimti užsienio kompanijų, tarp jų Amerikos, įkurti fabrikai bei turėtas turtas.

Valdžia taip pat apribojo opozicijos kontroliuojamo parlamento galias.

Mirtys vakarų Venesueloje

Naujausi trijų žmonių gyvybių pareikalavę incidentai įvyko pirmadienį vakarų Venesueloje.

Pasak T.W.Saabo, Andų kalnuose esančiame Meridos mieste, vienas vyras „buvo pašautas, kai taikiai protestavo“.

Per televiziją jis sakė, kad nužudytas vyras proteste palaikė vyriausybės pusę, ir pridūrė, kad per susirėmimus sunkiai sužeisti buvo dar penki asmenys.

Vėliau Meridoje buvo nušautas dar vienas vyras. Nežinoma, ar jis buvo protestuotojas, ar vyriausybės šalininkas.

Trečiasis žmogus buvo nužudytas netoliese esančiame Barinaso mieste, AFP informavo šaltinis iš prokuratūros.

Šaltinis nenurodė, ar tas protestuotojas buvo nusistatęs prieš N.Maduro, ar vyriausybę palaikęs aktyvistas.

Vis dėlto opozicinė partija „Teisingumas pirmiausia“ tvirtino, kad tas žmogus dalyvavo demonstracijoje prieš šalies prezidentą, į kurią nusitaikė vyriausybinės „sukarintos pajėgos“. Pasak partijos atstovų, buvo sužeisti dar du asmenys.

Vyriausybė neleido šiemet rinkti prezidento rinkimų, ir nurodė, kad N.Maduro užims savo postą iki 2018 metų. Šį gruodį turėję vykti regionų gubernatorių rinkimai taip pat buvo nukelti.

N.Maduro sekmadienį sakė norįs, kad regioniniai rinkimai įvyktų „dabar“ tačiau nenurodė galimos jų arba šiemet vyksiančių savivaldos rinkimų, datos.

„Esu pasirengęs bet kam, ką pasakys rinkimų komisija“, – tvirtino jis.

Teismai ir rinkimų komisija neleidžia nuversti N.Maduro iš šalies prezidento posto nuo 2016 metų sausio, kai įstatymų leidžiamąją valdžią perėmė opozicija.

Analitikai teigia, kad gatvės protestai dabar yra viena iš nedaugelio opozicijos turimų priemonių, galinčių lemti pokyčius.