Tai pranešė Baltųjų rūmų atstovai, kuriais remiasi „RIA Novosti“.

„Šiandien mes prisimename ir pagerbiame atminimą tų, kurie nukentėjo nuo armėnų genocido, vieno siaubingiausių XX amžiaus nusikaltimų. Aš prisijungiu prie armėnų bendruomenės Amerikoje ir visame pasaulyje, sielvartaudamas dėl niekuo nekaltų žmonių žūties“, – pareiškė D. Trampas.

JAV prezidentas pažymėjo, jog „mąstydami apie šį niūrų žmonijos istorijos skirsnį, mes taip pat pripažįstame armėnų tautos ištvermę“.

„Mes turime prisiminti padarytus nusikaltimus, kad jie nebepasikartotų. Mes sveikiname turkų ir armėnų pastangas pripažinti skausmingą istoriją. Tai – svarbus žingsnis kuriant teisingesnę ir tolerantiškesnę ateitį“, – pabrėžė D. Trumpas.

XIX amžiaus pabaigoje – XX amžiaus pradžioje Osmanų imperijoje reguliariai buvo persekiojami armėnai. 1915 metais buvo sunaikinta daugiau kaip 1,5 milijono šios tautos atstovų. Armėnų tautos genocido faktą pripažino daugelis pasaulio valstybių. Pirmas tai 1965 metais padarė Urugvajus. Vėliau jo pavyzdžiu pasekė Prancūzija, Italija, Nyderlandai, Belgija, Lenkija, Lietuva, Slovakija, Švedija, kitos šalys.

Armėnų genocidą taip pat pripažino Europos Parlamentas ir Pasaulio bažnyčių taryba. Iš 50-ties Amerikos valstijų 44-ios pripažino ir pasmerkė armėnų genocidą, taip pat paskelbė balandžio 24-ąją Armėnų genocido aukų diena.

Turkija neigia kaltinimus dėl armėnų genocido ir griežtai reaguoja į kritiką šiuo klausimu.

Suerzino sąjungininkę Turkiją

Savo teiginiais Donaldas Trumpas suerzino sąjungininkę Turkiją, praneša agentūra AFP.

Turkijos užsienio reikalų ministerija sukritikavo D. Trumpo teiginius kaip „klaidingą informaciją" ir „neteisingą apibrėžimą“. Turkija nenorėtų, kad JAV vyriausybė „perimtų vienpusišką istorinį požiūrį tų, kurie yra žinomi dėl savo polinkio į smurtą ir neapykantos kurstymą“, - sakoma pareiškime. Ji esą turėtų „atsižvelgti į visų pusių kančias".

Baltųjų rūmų atstovas Seanas Spiceris sakė, kad D. Trumpo teiginiai nesiskiria nuo ankstesnių JAV vyriausybių. Valstybės departamentas atkreipė dėmesį į tai, kad D. Trumpas nekalbėjo apie „genocidą“.

Turkijos, kuri yra Osmanų imperijos teisių perėmėja, požiūriu, 1915-1917 įvykiai buvo pilietinis karas tarp turkų ir armėnų, daug aukų esą buvo abiejose pusėse. Armėnai tuo tarpu kalba apie sistemingą Osmanų imperijos vadovybės vykdytą genocidą, kurio aukomis tapo 1,5 mln. armėnų.