Prokurorai, gydytojai ir tyrėjai pranešė, kad vaikų namuose daug metų kentėjo dėl prastos mitybos nusilpę vaikai ir paaugliai. Kai kurie paaugliai svėrė vos 15 kg.

Nuotraukos iš vaikų namų Minske primena kitas apleistų vaikų istorijas regione, ypač romų našlaičių skandalą, kilusį praėjusio amžiaus dešimtą dešimtmetį.

Pradėtas tyrimas. Aiškinamasi, kaip vaikai galėjo šitaip išsekti. Prokurorų teigimu, tai – netinkamos vaikų priežiūros ir prastos mitybos rezultatas. Atleisti kelių vaikų namų direktoriai.

Vos 11 kg sverianti dvidešimtmetė

Vaikų namų darbuotojai teigia, kad vaikai turėjo įgimtų fiziologinių problemų. „Šie vaikai niekada nevaikščiojo, jie nuolat guli lovoje, jie neturi raumenų“, – sakė vienų vaikų namų direktorė Ella Borisova. – Jų kojos – oda aptraukti dantų krapštukai. Toks vaikas niekada neatsistos ir nepaeis su ar be enterinio maitinimo (maitinimas per zondą). Taigi mūsų įstaigai svarbiausia, kad vaikas būtų švarus, sausas, pamaitintas ir gautų reikiamą medicininę pagalbą.“

Skandalas kilo, kai vienų vaikų namų pediatras pakvietė žurnalistus aprašyti labdaringų futbolo rungtynių, kurių tikslas surinkti pinigų našlaičių mitybos specialistui. Vadinamasis enterinis maitinimas turi daug vitaminų ir yra skiriamas per mažai sveriantiems pacientams.
Internetiniame žurnale išspausdintos nuo bado išsekusių vaikų vienuose Minsko vaikų namuose nuotraukos sukrėtė Baltarusijos gyventojus. Leidinyje rašoma, kad 20 m. mergina svėrė 11,5 kg.

Pasipiktinę skaitytojai lygino šias nuotraukas su nacių aukomis karo metais. „Lyg būtume Buchenvaldo koncentracijos stovykloje“, – rašė vienas komentatorius. Kaip gali būti, kad Europos centre 21-ame amžiuje sergantiems vaikams nėra tinkamo maisto?“ – piktinosi kitas.

Atsakymo kol kas nėra. Dalis vaikų namų teigia, kad vaikai negali valgyti įprasto maisto, o enteriniam maitinimui nebuvo pinigų, kiti tvirtino, kad nė enterinė mityba nebūtų jiems padėjusi.

Pinigus vaikams prižiūrėti bandė rinkti socialiniuose tinkluose

Vienų vaikų namų direktoriaus pavaduotoja Marina Fiodorenčik sakė: „Šie vaikai čia atvežti visam gyvenimui. Dauguma jų atiduoti vos gimę. Visi turi įgimtą psichinį neįgalumą kartu su stipriu cerebriniu paralyžiumi ar kitomis įgimtomis patologijomis.“

Kai kuriems vaikų namams parūpinus enterinę mitybą, vaikų būklė pagerėjo. Tiesa, pediatrai turėjo oficialiai ją skirti, kad vaikų namai galėtų įsigyti už valstybines lėšas, o tai buvo įmanoma tik po išsamios medicininės vaikų apžiūros. Ligoninės neskyrė vaikams reikiamos priežiūros, nes manyta, kad vaikai neturi ateities. Padėtį apsunkino ir biurokratinės procedūros.

Vienų Minsko vaikų namų pediatras Aleksejus Momotovas socialiniame tinklalapyje „Facebook“ bandė surinkti pinigų vaikams prižiūrėti. „Norėjome suorganizuoti šventę, bet niekas neatėjo“, – sakė jis.

Prokuratūros atstovas sakė vietos žurnalistams: „Įvyko principinis įstatymų pažeidimas, vaikai negavo reikiamo medicininio maitinimo ne tik Minsko, bet ir kituose vaikų namuose. Jei kompetentingi specialistai būtų atlikę reguliarius medicininius patikrinimus, vaikų būklė būtų buvusi akivaizdi.“

Vienų vaikų namų direktorius Viačeslavas Klimovičius kaltino pačių vaikų psichologinę būklę: „Nėra prieinamumo, nes jie neturi smegenų. Ten vyksta visiškai kitokie procesai.“

Pediatras Pavelas Burykinas įsitikinęs, kad toks požiūris turi pasikeisti: „Galime padėti bet kokiam vaikui, jei mūsų svarbiausias tikslas – pagerinti jo gyvenimo kokybę.“