Vyriausybės vadovė, kuri apie sprendimą surengti pirmalaikius rinkimus netikėtai pranešė antradienį, viliasi, kad tai leis jai smarkiai sustiprinti savo pozicijas parlamente prieš derybas dėl šalies pasitraukimo iš Europos Sąjungos.

Prašydama visuomenės ja pasitikėti, Th.May pareiškė, kad naujas mandatas duos jai „stipriausią poziciją“ derybose dėl „Brexit“.

„Šį sprendimą priėmiau pažvelgusi į aplinkybes ir į laukiantį derybų procesą. Noriu, kad ši šalis turėtų stipriausią įmanomą poziciją šiose derybose ir galėtų gauti geriausią susitarimą. Tai yra mūsų ilgalaikis interesas“, - sakė Th. May prieš balsavimą parlamente.

DELFI primena, kad pagal Britanijos įstatymus, ministrė pirmininkė gali sušaukti rinkimus, jei už tai nubalsuoja du trečdaliai parlamentarų.

Europos Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko atstovas Prebenas Aamannas anksčiau yra sakęs, kad Didžiosios Britanijos pirmalaikiai rinkimai „Brexit“ planų nekeičia.

Derybos dėl „Brexit“ prasidės po rinkimų

Tuo metu Europos Sąjungos atstovai sako, kad ES „tikros politinės“ derybos dėl Didžiosios Britanijos išstojimo iš Bendrijos prasidės po birželio mėnesį planuojamų britų pirmalaikių rinkimų, trečiadienį pranešė ES atstovas.

„Tikros politinės derybos dėl 50-ojo (ES sutarties) straipsnio su JK (Jungtine Karalyste) prasidės po rinkimų, kurie numatyti birželio 8 dieną“, – per spaudos konferenciją nurodė Europos Komisijos atstovas Margaritis Schinas.