Šiaurės Korėja jau ne vieną dešimtmetį grasina JAV kariniais veiksmais, tačiau kai JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija paskelbė galą Pchenjano atžvilgiu vykdomai „strateginės kantrybės“ politikai, grasinantys įspėjimai ir karinga retorika girdisi gerokai dažniau.

Kaip rašo CNN, pirmadienį (balandžio 17 d.) paskubomis surengtoje spaudos konferencijoje Šiaurės Korėjos atstovo Jungtinėse Tautose pavaduotojas Kim In Ryongas išsakė ne vieną grasinimą, prasitarė apie galimą karo scenarijaus įgyvendinimą ir eilinį kartą įspėjo JAV apie jos laukiančias negandas.

Spaudos konferencija įvyko praėjus vos kelioms valandoms po JAV viceprezidento Mike‘o Pence‘o vizito demilitarizuotoje zonoje tarp Šiaurės ir Pietų Korėjos. Lankydamasis šioje zonoje M. Pence‘as patarė Šiaurės Korėjai verčiau netikrinti JAV ryžto ir nebandyti ginkluotųjų pajėgų pasirengimo.
Į tai Šiaurės Korėja atsakė audringos retorikos pliūpsniu. Šalies ambasadorius Jungtinėse Tautose pasmerkė JAV karinio laivyno telkimą netoli Korėjos pusiasalio, taip pat į Siriją nukreiptas JAV raketų atakas.

„Susidarė labai pavojinga situacija, galinti bet kurią akimirką išprovokuoti termobranduolinį karą pusiasalio regione ir kelianti rimtą grėsmę viso pasaulio taikai bei saugumui“, – sakė Kim In Ryongas.

Šiaurės Korėja demonstruoja jėgą

Nors Jungtinėse tautose dirbantys žurnalistai panašių pareiškimų girdėjo ir anksčiau, pirmadienį nuskambėję grėsmingi žodžiai išsiskyrė didesniu įtaigumu.

Kaip teigiama ambasadoriaus pavaduotojo perskaitytame pranešime, „JAV trikdo pasaulinę taiką bei stabilumą ir vadovaujasi gangsteriams priimtina logika, pagal kurią invaziją į suverenią šalį reikėtų laikyti „ryžtingu, teisingu ir tinkamu“ veiksmu, kuriuo siekiama apginti tarptautinę teisinę tvarką ir įtvirtinti ją Korėjos pusiasalyje.“

Kaip teigė Kim In Ryongas, jo šalis yra pasirengusi atitinkamai reaguoti į bet kokius galimus JAV karinius veiksmus. Anot Šiaurės Korėjos atstovo, visos JAV surengtos raketų arba branduolinės atakos neabejotinai sulauks deramo atsako.

Galima priminti, kad į Korėjos pusiasalį buvo nukreipta lėktuvnešio „USS Carl Vinson“ vadovaujama laivų kovinė grupė. Anot Šiaurės Korėjos atstovo Jungtinėse Tautose, stebimi manevrai leidžia manyti, kad „beatodairiški JAV veiksmai, kuriais siekiama įsiveržti į Šiaurės Korėją, pasiekė grėsmingą etapą“.

Jungtinės Tautos akivaizdžiai sunerimusios. „Korėjos pusiasalyje kylanti įtampa, savaime suprantama, sėja vis didesnį nerimą, todėl visus skatiname dukart permąstyti diplomatinius savo sprendimus“, – žurnalistams sakė atstovas spaudai Stephane‘as Dujarric‘as.

Šiaurės Korėjos ambasadoriaus pavaduotojas atsisakė pakomentuoti prezidento D. Trumpo išsakytą pastabą, kad Šiaurės Korėja turėtų „elgtis geriau“. Užuot tai padaręs, jis iškėlė begalę klausimų, susijusių su JAV politika ir M. Pence‘o apsilankymu demilitarizuotoje zonoje, be to, negailėjo kritikos JAV atžvilgiu.

Jis pasmerkė JAV laivų dislokavimą Korėjos pusiasalyje, kurį pavadino daugiausia nerimo keliančia pasaulio vieta. Anot jo, JAV demonstruojamos „didžiulės branduolinės pajėgos kelia rimtą grėsmę taikai bei saugumui pusiasalio regione ir vis labiau didina karo tikimybę“.

Savaitgalį Šiaurės Korėjos vykdytas raketų paleidimas buvo nesėkmingas. „Manau, pastarasis savaitgalį užfiksuotas Šiaurės Korėjos raketų paleidimas verčia sunerimti. Skatiname Šiaurės Korėją imtis visų įmanomų veiksmų įtampai sumažinti, nes būtina grįžti prie dialogo apie branduolinio ginklo atsisakymą“, – sakė S. Dujarricas.

Šiaurės Korėja nepatenkinta, kad siekiant aptarti susiklosčiusią situaciją dar šį mėnesį ketinama surengti JT Saugumo Tarybos posėdį, kuriam vadovaus JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas.

Pchenjanas dar kartą pareiškė, kad yra siuntęs laiškus, kuriuose reikalavo išklausyti ataskaitų apie neva netinkamus JAV veiksmus, tačiau tie laiškai Saugumo Tarybos nesudomino – ji tik konstatavo, kad vykdydama raketų ir branduolinius bandymus Šiaurės Korėja ne kartą pažeidė Tarybos priimtus nutarimus.

Per vykusią spaudos konferenciją Šiaurės Korėjos diplomatas taip pat pareiškė, kad jo šalis laikys JAV atsakinga už „tragiškas pasekmes, kurias išprovokuos pasipiktinimą keliantys [JAV] veiksmai“.
Spaudos konferencijoje dalyvavę žurnalistai buvo paprašyti ant pateikto lapo užrašyti savo pavardes, tačiau pasibaigus spaudos konferencijai, registracijos lapas liko salėje.