Ohajo valstijos Klivlando policija šią bylą tiria bendradarbiaudama su Federalinio tyrimų biuro (FTB) pareigūnais, o JAV Alkoholio, tabako, ginklų ir sprogmenų biuras (ATF) pasiūlė 50 tūkst. dolerių atlygį už informaciją, padėsiančią suimti įtariamą nusikaltėlį Steve'ą Stephensą.

Iš Klivlando, Ohajo, kilęs 37 metų S.Stephensas, yra apibūdinamas kaip ginkluotas ir pavojingas; jis taip pat buvo įtrauktas ir į ieškomiausių FTB nusikaltėlių sąrašą – taip pareigūnai tikisi užtikrinti didesnį visuomenės informuotumą apie šią bylą.

Nusikaltėlio paieškos regione prasidėjo praėjus kelioms valandoms nuo nužudymo. Pareigūnai S.Stephenso ieškojo Pensilvanijoje, Niujorke, Indianoje ir Mičigane. Pirmadienio vidurdienį imta jo ieškoti visoje šalyje.

„Dabar mūsų (paieškos) aprėptis praktiškai yra visa šalis“, – per spaudos konferenciją sakė Klivlando policijos vadas Calvinas Williamsas (Kalvinas Viljamsas).

„Tai yra tai, ką vadintume nacionaline paieška“, – pridūrė jis.

S.Stephensas kaltinamas nušovęs 74 metų Robertą Godwiną Sr. (Robertą Godviną vyresnįjį), kai šis sekmadienio popietę ėjo namo po Velykų pietų. Teigiama, kad nusikaltėlis auką pasirinko atsitiktinai.

Remiantis policija ir „Facebook“ atstovų nustatyta įvykių chronologija, S.Stephensas sekmadienio popietę paskelbė vaizdo įrašą, kuriame pareiškė norįs ką nors nužudyti, o po poros minučių jis paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas nužudymas.

„Facebook“ peržiūrės savo sistemas

Antrajame įraše matoma, kaip S.Stephensas šauna į galvą R.Godwinui, ir šis nukrinta ant žemės.

Trečiame vaizdo įraše, kuris buvo paskelbtas 11 minučių vėliau, S.Stephensas, sėdėdamas savo automobilyje, pareiškė besiruošiantis nužudyti daugiau žmonių.

„Nužudžiau 13 (žmonių), o dabar, kai šnekam, dirbu ties 14-u, – sakė S.Stephensas. – Tiesiog važinėju ir kalu močkrušius. Tiesiog pratrūkau, velnias“, – kalbėjo jis.

Visgi policija tvirtina, kad kol kas žinoma tik apie vieną nušautą auką.

Tai buvo naujausias nusikaltimas iš virtinės kitų, kurių vaizdo įrašai buvo paskelbti feisbuke. Anksčiau socialiniame tinkle pasirodė įrašas, kuriame nufilmuota, kaip gauja prievartauja 15-metę, dviejuose įrašuose matoma, kaip nušaunami žmonės, o dar viename – kaip pagrobiamas ir kankinamas neįgalus 18-metis.

Feisbuko atstovai pašalino S.Stephenso įkeltus vaizdo įrašus ir užblokavo jo paskyrą praėjus maždaug dviem valandoms po pirmo įrašo paskelbimo.

„Facebook“ pasaulinių operacijų viceprezidentas Justinas Osofsky savo kompanijos tinklaraštyje pripažino, kad į incidentą sureaguota buvo pernelyg vėlai.

„Žinome, kad turime pasirodyti geriau“, – sakė jis.

„Po šios siaubingos įvykių virtinės peržiūrėsime savo pranešimų srautus, kad užtikrintume, jog žmonės galėtų kuo lengviau ir greičiau pranešti apie vaizdo įrašus ir kitą medžiagą, pažeidžiančią mūsų standartus“, – teigė J.Osofsky.

Pasak jo, „Facebook“ gavo pirmą pranešimą apie nužudymo vaizdo įrašą praėjus daugiau kaip 1 val. 45 min. po jo paskelbimo.

„Gavome pranešimų apie trečiąjį vaizdo įrašą, kuriame buvo tiesioginis to vyro prisipažinimas, tik kai jo (transliacija) pasibaigė“, – pridūrė jis.

Policija apieškojo dešimtis vietovių

Policija išdavė S.Stephenso arešto orderį. Įtariamasis apibūdinamas kaip 1,85 metro ūgio, 110 kg svorio juodaodis vešlia barzda. Pastarąjį kartą jis buvo pastebėtas baltame automobilyje „Ford Fusion“ su laikinais registracijos numeriais.

Pareigūnai mano, kad praėjus daugiau kaip parai po nusikaltimo įtariamasis tebevažinėja savo automobiliu, tačiau versija, kad jis gali slapstytis Pensilvanijoje, vertinama skeptiškai.

S.Stephenso motina televizijai CNN sakė paskambinusi sūnui sekmadienį, kai sužinojo apie vaizdo įrašą. Pasak jos, sūnus jai pasakė, kad šaudo į žmones, nes yra „supykęs ant savo merginos“.

Policija patikino, kad moteris, apie kurią jis kalbėjo, yra saugioje vietoje.

Klivlando detektyvai taip pat buvo susisiekę su S.Stephensu telefonu pačioje tyrimo pradžioje, nurodė C.Williamsas.

„Žinoma, jie bandė įtikinti jį pasiduoti ir, aišku, tai iki šiol neįvyko“, – sakė jis, ir pridūrė, kad S.Stephenso ieškantys pareigūnai patikrino dešimtis vietovių.

„Jei yra kas nors, kas padeda Steve'ui, ar manote, kad padedate Steve'ui, iš tikrųjų nepadedate. Pateksite į bėdą kartu su juo“, – perspėjo C.Williamsas.

S.Stephensas dirbo sveikatos centre „Beech Brook“, skirtame vaikams, kenčiantiems nuo psichinių sutrikimų. Tas centras rūpinasi globos ir įvaikinimo procedūromis bei vykdo rizikos grupės jaunimo ir kitokias programas.

Savo vaizdo įraše S.Stephensas parodė savo „Beech Brook“ ženklelį.

„Kaip ir visi, esame sukrėsti ir pasibaisėję“, – CNN sakė to centro atstovė Nancy Kortemeyer (Nensi Kortemejer).

„Siaubinga pagalvoti, kad vienas iš mūsų darbuotojų galėjo tai padaryti“, – sakė ji.