Naujas aukštųjų mokyklų įstatymas įsigaliojo pirmadienį. Jis gali reikšti JAV milijardieriaus Džordžo Sorošo (George Soros) Budapešte įkurto universiteto uždarymą. Šis įstatymas sulaukė kritikos ir už Vengrijos ribų. Jau sekmadienį prieš jį protestavo dešimtys tūkstančių vengrų. Dar vienas prieštaringai vertinamas įstatymas verčia nevyriausybines organizacijas atskleisti savo užsienio finansų šaltinius.

Iš Vengrijos kilęs Dž. Sorošas Centrinį Europos universitetą (CEU) Budapešte įkūrė 1991 metais. Jame studijuoja 1 800 jaunuolių iš maždaug šimto šalių. Naujasis įstatymas kelia grėsmę universiteto gyvavimui. Remiantis juo, universitetas nebegalės teikti diplomų, nes yra registruotas Jungtinėse Valstijose.

Pagal įstatymą užsienio universitetai privalo turėti būstinę Budapešte ir savo namų valstybėje. Tačiau Dž. įkurtas CEU būstinę turi tik Budapešte ir yra vienintelis daugiau niekur kitur padalinių neturintis tarptautinis universitetas.

Trečiadienį ir Europos Komisija tarėsi dėl ginčytino aukštųjų mokyklų įstatymo bei veiksmų prieš nevyriausybines organizacijas Vengrijoje. Ji nusprendė iki mėnesio pabaigos apsispręsti dėl galimybės pradėti procesą dėl sutarties sulaužymo.