Tikėtina, kad nuolatinė JT Saugumo Tarybos narė Rusija vetuos rezoliucijos projektą, nurodė diplomatai.

Didžioji Britanija, Prancūzija ir Jungtinės Valstijos pateikė rezoliucijos projektą, kuris yra kiek pataisyta praėjusią savaitę pristatyto dokumento versija. Rezoliucijos projektas buvo parengtas reaguojant į numanomą zarino dujų ataką sukilėlių kontroliuojamame Chan Šeichūno mieste.

Balsavimas numatytas 15 val. (22 val. Lietuvos laiku). Jis įvyks JAV valstybės sekretoriui Rexui Tillersonui viešint Maskvoje, į kurią jis atvyko paspausti Rusijos nutraukti savo paramą Sirijos prezidentui Basharui al Assadui.

Manoma, kad Rusija pasinaudos savo veto teise ir blokuos dokumento priėmimą, sakė diplomatai. Tai būtų jau aštuntasis Rusijos veto Saugumo Taryboje dėl priemonių, nukreiptų prieš jos sąjungininkę Siriją.

Rezoliucijos projekte reiškiamas „pasibaisėjimas“ dėl įtariamo cheminių ginklų panaudojimo Chan Šeichūne ir smerkiama numanoma balandžio 4-osios ataka.

Dokumente reiškiamas visapusiškas Saugumo Tarybos palaikymas tyrėjams iš Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) ir jungtinei JT ir OPCW tyrimo komisijai, kuriai pavesta nustatyti, kam tenka atsakomybė už tokias atakas.

Rezoliucijos projekte Sirijos vyriausybė raginama pateikti skrydžių planus, borto žurnalus ir kitą informaciją, susijusią su jos kariuomenės operacijomis balandžio 4 dieną, taip pat pateikti orlaivių vadų pavardes ir užtikrinti JT tyrėjams galimybę patekti į oro pajėgų bazes.

Vakarai kaltina B.al Assado pajėgas surengus šią visą pasaulį sukrėtusią ataką, per kurią žuvo mažiausiai 87 žmonės, tarp jų 31 vaikas.

Penktadienį paryčiais i š JAV karo laivų Viduržemio jūroje į Šairato oro pajėgų bazę Sirijos vakaruose buvo paleistos 59 sparnuotosios raketos „Tomahawk“. Per ataką buvo sunaikintas aerodromas, iš kurio, JAV nuomone, buvo surengta pražūtinga cheminė ataka.

„Visi privalo žinoti“

Į pataisytą rezoliucijos projektą buvo įtraukti Kinijos, Rusijos ir dar dešimties Saugumo Tarybos narių pateikti siūlymai.

„Rengėme tą rezoliuciją sąmoningai galvodami apie konsensusą“, – žurnalistams sakė Didžiosios Britanijos ambasadorius prie JT Matthew Rycroftas (Metjus Raikroftas).

„Man būtų labai sunku suprasti, kaip kuri nors Saugumo Tarybos narė galėtų balsuoti prieš kurią nors šios rezoliucijos dalį“, – pridūrė jis.

Saugumo Taryba parėjusią savaitę aptarė tris skirtingus rezoliucijos projektus, tačiau nesutarė dėl tolesnių žingsnių, todėl nė vienas iš dokumentų nebuvo pateiktas balsavimui.

Antradienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paragino OPCW atlikti nuodugnų tyrimą ir užsiminė, kad B.al Assadui gali būti metami melagingi kaltinamai. Damaskas neigia naudojęs cheminius ginklus.

„Labai svarbu, kad būtų atliktas visapusiškas tyrimas, kad visi, absoliučiai visi, visas pasaulis žinotų, kaip įvyko šios siaubingos cheminės atakos ir iš kur jos buvo surengtos“, – sakė Prancūzijos ambasadorius Francois Delattre'as (Fransua Delatras).

JT tyrėjai jau turi ankstesnėmis rezoliucijomis jiems suteiktą mandatą tirti įtarimus dėl cheminių ginklų naudojimo. Tačiau Saugumo Taryba nori pabrėžti savo paramą visapusiškam atakos Chan Šeichūne tyrimui.

Sirija privalo bendradarbiauti su OPCW, nes 2013 metais prisijungė prie Cheminio ginklo uždraudimo konvencijos. Tačiau patekimas į tyrėjus dominančias vietas yra komplikuotas reikalas.

Turkijos sveikatos apsaugos ministras pranešė, jog atakos aukų pomirtiniai tyrimai parodė, kad Chan Šeichūne buvo panaudotas nervus paralyžiuojančios zarino dujos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)