Amerikos kariuomenės ekspertų išvados rodo, kad Sirijos prezidento Basharo al Assado kariuomenė tikriausiai laiko šiuos ginklus sandėliuose Šairato karinių oro pajėgų bazėje netoli Homso miesto šalies vidurio regione, sakė JAV kariuomenės Centrinio štabo atstovas pulkininkas Johnas Thomasas.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas praeitą savaitę nurodė suduoti galingą smūgį šiai oro pajėgų bazei reaguojant į „barbarišką“ cheminę ataką, dėl kurios jis kaltina B.al Assadą.

„Įtariame, jog yra reikšminga tikimybė, kad ten gali būti kitų cheminių ginklų. Jie gali būti paruošti naudoti, paruošti koviniams panaudojimui tuose objektuose, todėl mes jiems nesmogėme“, – žurnalistams aiškino J.Thomasas.

Cheminių medžiagų atsargoms buvo pasirinkta nesmogti, nes Pentagonas nenorėjo padaryti nenumatytos žalos, jeigu nuodingų dujų debesis pasklistų Sirijos vietovėse.

Jungtinės Valstijos įsitikinusios, kad B. al Assadas dar turi cheminių ginklų atsargų, bet žvalgybos analitikai nėra tikri, kokio jie pobūdžio.

Pagal 2013 metų susitarimą, kuriam tarpininkavo Maskva, B. al Assadas turėjo likviduoti visas Sirijos cheminių ginklų atsargas ir perduoti jas Rusijai.

Pentagonas pareiškė esantis tikras, kad balandžio 4 dieną B.al Assado pajėgos įvykdė cheminę ataką prieš sukilėlių kontroliuojamą Chan Šeichūno miestą, nusinešusią mažiausiai 87 žmonių gyvybes.

„Mums buvo patarta užtikrinti, kad nesukeltume jokios didesnės žalos ir nepaliestume jokių cheminių ginklų toje teritorijoje, – sakė J. Thomasas. – Stengėmės sumažinti jų galimybes pakelti į orą orlaivius ir apginkluoti juos cheminiais ginklais.“

Pentagonas tvirtino, kad raketų smūgis sunaikino daugiau 20 proc. Sirijos turėtų veikiančių karo orlaivių, bet kariškiai buvo kritikuojami, kad nesunaikino Šairato aerodromo takų. Kaip pranešama, režimo lėktuvai vėl naudojosi ta baze praėjus kelioms valandoms po atakos, per kurią JAV eskadriniai minininkai paleido į Šairato aerodromą 59 sparnuotąsias raketas „Tomahawk“.

Pasak J.Thomaso, šios bazės kilimo ir tūpimo takų specialiai nesistengta sunaikinti, nes Jungtinės Valstijos norėjo pasiųsti aiškią žinią, jog šis smūgis yra atsakas į įtariamą cheminę ataką, o ne signalas apie norą labiau įsitraukti į Siriją krečiantį žiaurų pilietinį karą.

JAV pajėgos informavo Maskvą likus nedaug laiko iki penktadienio surengto smūgio, nes Šairato bazėje buvo Rusijos karių ir technikos.

Ilgametė B.al Assado sąjungininkė Maskva įtūžo dėl šios JAV atakos ir pagrasino nutraukti ryšių liniją tarp abiejų šalių kariškių, turinčią padėti išvengti nenumatytų incidentų, abiem šalims vykdant karines operacijas Sirijoje.

J. Thomasas atsisakė patvirtinti, ar vadinamoji „konfliktų išvengimo linija“ dar veikia, bet pažumėjo, kad net ir jos nebelikus „dar yra būdų, kaip pilotai gali pasveikinti vieni kitus“.

JAV ir Rusijos pilotai vieni kitų orlaivius gali aptikti radarais, bet nebelikus tiesioginio ryšio linijos didėja rizika, kad įvyks nesusipratimų arba nelaimingų atsitikimų Sirijos oro erdvėje, kur aktyviai veikia aviacija, palaikanti B.al Assado režimo pajėgas ir jų oponentus.