Per šį incidentą taip pat buvo mirtinai pašautas vienas aštuonmetis, o kitas – sunkiai sužeistas.

Anot policijos, tai buvo „nužudymas ir savižudybė“. Pareigūnai nurodė, kad vietos gyventojas Cedricas Andersonas atėjęs į mokyklą užsiregistravo kanceliarijoje kaip lankytojas ir nuėjo į vaikų su specialiais poreikiais klasę, kur pradėjo šaudyti į 53 metų Karen Elaine Smith, tuo metu vedusią pamoką.

C.Andersonas, kuriam taip pat buvo 53 metai, taikėsi tik į K.E.Smith, bet į kryžminę ugnį pateko ir du moksleiviai, kurių vienas, Jonathanas Martinezas, vėliau ligoninėje mirė.

„Tai tikrai atrodo kaip nužudymas ir savižudybė“, – spaudos konferencijoje sakė San Bernardino policijos departamento leitenantas Mike'as Maddenas.

Iš pradžių policija pranešė, kad buvo sužeisti du moksleiviai ir kad jų būklė kritinė, bet vėliau patvirtino J.Martinezo žūtį.

Nort Parko pradinės, kurioje mokosi maždaug 500 vaikų nuo darželinukų iki šeštokų, moksleiviai buvo evakuoti į vietos koledžo miestelį netoliese, kur „užkandžiavo, žaidė ir žiūrėjo „Disney“ filmuką“, tviteryje parašė policijos departamentas.

Išsigandę moksleivių tėvai ir giminaičiai atskubėjo į mokyklą sužinoti, kokia vaikų padėtis, bet turėjo ištverti kelias kankinamas valandas, kol dauguma jų įsitikino, kad jų vaikų tarp aukų nėra. Keli tėvai sakė televizijai, jog jų vaikai buvo dar per maži, kad galėtų turėti mobiliųjų telefonų, todėl nebuvo įmanoma su jais susisiekti ir įsitikinti, kad jie saugūs.

„Mačiau ant sienos užtiškusį kraują. Bėgau kaip galėdamas greičiau. Pamečiau batą“, – naujienų agentūrai AFP pasakojo vienas moksleivis.

Vienas 11-metis AFP pasakojo išgirdęs šūvius, kai rašė matematikos testą.

„Pradėjau labai bijoti policijos specialiųjų pajėgų komandos, žmonės iš policijos nuovados įėjo pro duris mūsų išvesti, turėjome eiti pakėlę rankas“, – sakė jis.

Žudynės

San Bernardinas yra už maždaug valandos kelio automobiliu į rytus nuo Los Andželo. 2015 metų gruodį 2016 tūkst. gyventojų turintis miestas tapo teroro atakos vieta: per apygardos darbuotojų susitikimą buvo nušauta 14 žmonių, o dar 22 buvo sužeisti.

Užpuolikai sutuoktiniai – Syedas Rizwanas Farookas ir Tashfeen Malik – kitą dieną buvo nukauti per susišaudymą su policija.

Tuo metu – dar iki šaudynių naktiniame klube „Pulse“ Orlande Floridoje – tai buvo daugiausiai aukų pareikalavusi ataka JAV teritorijoje nuo 2001 metų rugsėjo 11-osios.

Pakistane gimusi T.Malik, kuri su JAV gimusiu vyru susipažino per musulmonišką pažinčių svetainę ir kuri už jo ištekėjo Saudo Arabijoje, feisbuke buvo prisiekusi ištikimybę „Islamo valstybei“ (IS) ir atliko svarbų vaidmenį jį radikalizuojant.

Pirmadienio tragedija pradinėje tikriausiai vėl pakurstys JAV debatus dėl smurto panaudojant šaunamuosius ginklus. Bandymai įvesti griežtesnę ginklų kontrolę šalyje žlugdavo, nepaisant ilgos virtinės šaudynių.

Po paskelbto nemokumo mėginantis atsigauti San Bernardinas yra žinomas dėl didelio smurtinio nusikalstamumo, ypač – žmogžudysčių.