Šis pareiškimas nuskambėjo tą pačią dieną, kai minimos 96 žmonių gyvybių pareikalavusios prezidentinio lėktuvo katastrofos netoli Rusijos vakarinio Smolensko miesto septintosios metinės.

Lenkijos valdančioji konservatyvi partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), vadovaujama L.Kaczynskio brolio dvynio Jaroslawo, jau seniai tvirtina, kad ši tragedija ne atsitiktinė.

Lenkijos gynybos ministras Antonis Macierewiczius, teigiantis, kad katastrofa buvo lenkų ir rusų sąmokslo rezultatas, praeitą mėnesį apkaltino buvusį premjerą ir dabartinį Europos Vadovų Tarybos pirmininką Donaldą Tuską „diplomatine išdavyste“ dėl ankstesnio avarijos tyrimo.

Į valdžią 2015 metais atėjusi PiS inicijavo naują tyrimą dėl incidento. Ankstesnę ekspertizę atlikę Lenkijos ir Rusijos specialistai buvo paskelbę, kad katastrofa įvyko dėl žmogaus klaidos ir nepalankių meteorologinių sąlygų.

„Lėktuvas pradėjo byrėti ore ir pametė detalių, nukritusių ant žemės toli prieš vadinamąjį beržą. ... Beržas katastrofai nepadarė jokio poveikio“, – Lenkijos tyrėjų grupės vadovas Waclawas Berczynskis pirmadienį sakė visuomeninei televizijai TVP.

„Buvo aiškinama, kad lėktuvas rėžėsi sparnu į beržą, prarado gabalą sparno, apsivertė ir kad tai buvo katastrofos priežastis – tačiau tai nėra tiesa“, – pridūrė jis.

W.Berczynskis sakė, kad naujausias išvadas tyrėjai padarė išanalizavę lėktuvo pilotų ir Rusijos oro uosto dispečerių pokalbius.

Lenkijos prokurorai anksčiau šį mėnesį sakė, kad lėktuvo nuolaužų buvo pasiųsta keturioms užsienio laboratorijoms, turinčioms ištirti, ar ant jų nėra sprogmenų pėdsakų.

Praeitą savaitę prokurorai nurodė, kad naujausios analizės išvados suteikia pagrindo pateikti oro dispečeriams kaltinimus „sąmoningu katastrofos sukėlimu“, bet Kremlius nedelsiant atmetė šią teoriją.

Lenkų prokurorai jau 2015 metais iškėlė kaltinimus dviem Rusijos oro dispečeriams. Jie buvo apkaltinti esantys „tiesiogiai atsakingi už pavojaus oro eismui sukėlimą“ ir „netyčinį aviacijos katastrofos sukėlimą“.

Lenkijos teisėtvarkos pareigūnai taip pat nurodė ekshumuoti aukų palaikus, siekiant patikslinti jų žūties priežastis.

Varšuva jau ne kartą prašė, kad Maskva grąžintų lėktuvo liekanas, bet Rusija sako padarysianti tai tik užbaigusi savo tyrimą.

Lėktuvas, skraidinęs prezidentą L.Kaczynskį ir vyriausybinę delegaciją, sudužo jiems vykstant į Rusiją pagerbti maždaug 22 tūkst. lenkų karininkų, Antrojo pasaulinio karo pradžioje patekusių į Sovietų Sąjungos nelaisvę ir išžudytų NKVD Katynės miške bei kitose vietose. Šios aplinkybės dar labiau sustiprino lenkų pojūtį, kad jų šalis nuolat tampa Rusijos auka, ir pakurstė sąmokslo teorijas.