Suskaičiavus 95 proc. balsų buvo paskelbta, kad ši partija gavo 20,7 proc. balsų. Antroje vietoje liko Antti Rinne vadovaujama Socialdemokratų partija, gavusi 19,4 proc. balsų, o trečioje – premjero Juhos Sipila Centro partija, gavusi 17,5 proc. balsų.

Kaip netikėtumą šalies žiniasklaida vertina prastą nacionalistinės partijos „Tikrieji suomiai“ pasirodymą. Ši užsienio reikalų ministro Timo Soinio vadovaujama partija gavo 8,8 proc. balsų, liko šeštoje vietoje ir, palyginti su ankstesniais rinkimais, prarado daugiausiai (3,5 proc. punkto) šalininkų iš visų partijų.

T. Soini pripažino pralaimėjimą ir priežastimi nurodė vyriausybės politiką. „Mes nukentėjome nuo vyriausybės vykdomos ekonomikos stabilizavimo politikos“, – žurnalistams sakė jis.

Daugiausiai naujų šalininkų per pastaruosius ketverius metus įgijo Žaliųjų partija, pelniusi 12,5 proc. balsų ir pakilusi į ketvirtą vietą. Ji gavo 4 proc. punktais balsų daugiau nei per praėjusius rinkimus.

Į 8 999 deputatų vietas pretendavo iš viso daugiau kaip 33 000 kandidatų, tarp jų 164 rusakalbiai.

Iš anksto savo balsus atidavė daugiau kaip 26 proc. (daugiau kaip 1,1 mln.) rinkimų teisę turinčių žmonių.

Savivaldybių rinkimuose gali dalyvauti ne tik Suomijos, Europos Sąjungos šalių, Islandijos ir Norvegijos piliečiai, bet ir pilnamečiai kitų šalių piliečiai, jeigu jie iki 2017 metų vasario 17 dienos Suomijoje pastoviai gyveno ne mažiau kaip dvejus metus.

Rinkimuose balsavo 58,8 proc. tokią teisę turinčių žmonių: šiek tiek daugiau nei 2012 metais, kai balsavo 58,3 proc. rinkėjų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)