Mažiausiai 27 žmonės žuvo per sprogimą vienoje iš Egipto bažnyčių Tantos mieste, dar apie 70 buvo sužeista. Po kelių valandų nugriaudėjo ir antrasis sprogimas, skelbia BBC.

Pirmasis sprogimas įvyko Šv. Jurgio bažnyčioje Tantos mieste krikščionims švenčiant Verbų sekmadienį. Įvairūs televizijos kanalai skelbia, kad sužeista mažiausiai 60 žmonių. Žuvusiųjų skaičius išaugo iki 27, skelbia CNN.

Antrasis sprogimas priešais vieną Aleksandrijos bažnyčią įvyko praėjus vos kelioms valandoms po pirmosios tragedijos. Vietinė televizija skelbia, kad per antrąjį išpuolį žuvo 11 žmonių.

Aleksandrijoje, pasak valstybinės televizijos, po sprogimo prie Šv. Morkaus bažnyčios pranešama apie „sužeistuosius“. Toje bažnyčioje Verbų sekmadienį mišias laikė Egipto koptų popiežius Tawadrosas II (Teodoras II).

Sprogimą Aleksandrijoje sekmadienį prie bažnyčios sukėlė savižudis mirtininkas, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

Sprogdintojas mėgino prasiveržti į bažnyčią, kurioje Verbų sekmadienio apeigoms vadovavo koptų popiežius Tawadrosas II, bet policininkams neleidus jam patekti į vidų, jis susisprogdino lauke.

Pasak Koptų Bažnyčios pareigūno, Tawadrosas II iš šios bažnyčios išėjo dar iki sprogimo.

Policijos pareigūnas, nesėkmingai bandęs sustabdyti savižudį sprogdintoją bandantį detonuoti savo sprogmenį yra vienas iš žuvusiųjų Aleksandrijos bažnyčioje, skelbia BBC, remdamiesi vietos žiniasklaidos priemonėmis. Atsakomybę už abu išpuolius prisiėmė „Islamo valstybė“.

Ieškoma, ar nėra daugiau sprogmenų

BBC skelbia, kad Egipto saugumo pajėgos pasirengusios naujiems išpuoliams.

„Tai galėjo būti padėta bomba arba savižudiškas susisprogdinimas“, – po pirmojo sprogimo valstybiniam kanalui „Nile News“ sakė provincijos gubernatorius Ahmadas Deifas.

Egipto vidaus reikalų ministerijos atstovas generolas Tarekas Atiya naujienų agentūrai AFP pasakė, kad Tantoje įvykęs sprogimas nugriaudėjo netoli altoriaus.

Šiuo metu ieškoma, ar netoliese nėra padėta ir daugiau sprogmenų.

Popiežius Pranciškus, ketinęs dar šį mėnesį vykti į Egiptą, išpuolius pasmerkė.

Krikščionys ne kartą tapo taikiniu

Kol kas sprogimų priežastys nežinomos, tačiau pastaraisiais metais krikščionys ne kartą tapo islamistų taikiniu Egipte.

Krikščionys sudaro apie 10 proc. Egipto gyventojų.

Pastaraisiais metais smurto išpuolių, kurių taikiniais tampa Egipto krikščionys, konkrečiai – koptų bendruomenės atstovai, gerokai padaugėjo. Ypač ši tendencija ryški nuo 2013 metų, kai karinė valdžia nuvertė išrinktąjį prezidentą ir ėmėsi griežtų priemonių kovodama su islamistais, rašo BBC.

Kai kurie nuverstojo prezidento Mohammedo Morsio, siejamo su organizacija „Musulmonų brolija“, šalininkai kaltina krikščionis prisidėjus prie perversmo.

Vasario mėnesį vadinamosios „Islamo valstybės“ kovotojai perspėjo, kad bus ir daugiau prieš Egipto krikščionis nukreiptų atakų.

Kuo ypatingas krikščioniškasis koptų tikėjimas?

Koptų ortodoksų bažnyčios tikintieji sudaro daugumą Egipto krikščionių tikėjimo atstovų. Daugelis koptų gyvena Egipte, tačiau šiai bažnyčiai priklauso ir maždaug milijonas už šalies teritorijos gyvenančių piliečių.

Koptai tiki, kad jų bažnyčia susiformavo maždaug 50-aisiais metais, kai Egipte, kaip manoma, apsilankė apaštalas Morkus. Jis yra laikomas pirmuoju Aleksandrijos popiežiumi – koptų bažnyčios vadovu.

Taigi, koptų krikščionių bažnyčia yra viena iš ankstyviausių krikščioniškų bendruomenių, susiformavusių už Šventosios žemės ribų.

Po Chalkedono susirinkimo (451 metais), kilus disputui dėl žmogiškosios ir dieviškosios Jėzaus Kristaus prigimties, koptų bažnyčia atsiskyrė nuo kitų krikščioniškų bendruomenių.

Ankstyvosios bažnyčios atstovai buvo persekiojami Romos imperijos vietininkų. Persekiojimai jokiu būdu nesiliovė Egiptui tapus musulmoniška šalimi. Manoma, kad jie tęsiasi iki šiol.

D. Grybauskaitė pareiškė užuojautą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą Egipto prezidentui Abdeliui Fattah Al Sisi dėl daugiau nei dešimt Egipto piliečių gyvybių nusinešusio ir Verbų sekmadienio minėjimą visiems tikintiesiems aptemdžiusio sprogimo Tantos koptų bažnyčioje.

Prezidentės teigimu, šis tragiškas įvykis – didelis sukrėtimas Egiptui ir visiems tikintiesiems.

Anot Prezidentūros pranešimo, šalies vadovė palinkėjo stiprybės ir ištvermės aukų šeimoms ir artimiesiems bei vienybės ir vilties visiems Egipto žmonėms.

Popiežius Pranciškus ir sunitų didysis imamas pasmerkė išpuolius

Popiežius Pranciškus pasmerkė išpuolį Tantos bažnyčiose Egipte ir pareiškė „nuoširdžiausią užuojautą mano broliui popiežiui Tawadrosui II, Koptų Bažnyčiai ir visai brangiajai Egipto tautai“. Žinios apie sprogdinimus pasklido tuo metu, kai Pranciškus pats dalyvavo Verbų sekmadienio apeigose Šv. Petro aikštėje.

Kairo sunitų dvasinės minties centro „al Azhar“ mečetės didysis imamas šeichas Ahmedas al Tayebas taip pat pasmerkė išpuolį Tantoje kaip „niekingą teroristinį sprogdinimą, kuriuo taikytas į nekaltųjų gyvybes“.

Pastarieji išpuoliai verčia nuogąstauti, kad islamo ekstremistai, daugelį metų kovoję su saugumo pajėgomis Sinajaus pusiasalyje, pradeda teroro veiksmus prieš civilius.

Pranciškus, kuris po kelių savaičių pats planuoja vykti vizito į Egiptą, Verbų sekmadienio ceremonijos metu pasimeldė už vos prieš kelias valandas įvykdyto išpuolio metu žuvusius ir sužeistus žmones.

Popiežius paprašė Dievo „atverti širdis tų, kurie sėja terorą, smurtą ir mirtį, bei tų, kurie gamina ir prekiauja ginklais“. „Pasimelsime už šiandien, deja, įvykdytos atakos aukas“, – sakė jis Angelo maldoje.

Prieš tai Šventasis Tėvas pagerbė penktadienį Stokholme įvykdyto išpuolio aukų atminimą.

Verbų sekmadienio apeigos Šv. Petro aikštėje vyko griežto saugumo sąlygomis. Aplinkinėse gatvėse buvo uždarytas eismas, buvo tikrinami į aikštę einantys žmonės.

Popiežius ir kardinolai vadovavo iškilmingai procesijai per aikštę, po to Pranciškus palaimino palmių lapų ir alyvmedžių šakelių puokštes.

Ši procesija simbolizuoja džiugų, bet tuo pačiu ir liūdną Šventosios savaitės pobūdį: tikinčiųjų laikomi palmių lapai ir alyvmedžių šakelės primena pergalingą Jėzaus įžengimą į Jeruzalę, kur jis vėliau bus nukryžiuotas.

Savo homilijoje Šventasis Tėvas prisiminė kenčiančiuosius šiandienos pasaulyje, tuos, „kurie vergiškai dirba, išgyvena šeimos tragediją, serga, kenčia nuo karų ir terorizmo, nuo ginkluotų ir pasirengusių smogti interesų“.

Po tradicinio sekmadieninio palaiminimo popiežius papamobiliu apvažiavo aikštę ir pasveikino tikinčiuosius.