„(Rusijos) prezidento (Vladimiro) Putino nuomone, amerikiečių smūgiai Sirijoje yra agresija prieš suverenią valstybę, pažeidžianti tarptautinės teisės normas – beje, (surengta) išgalvota dingstimi“, – pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas nurodė penktadienį 0 val. 40 min. Grinvičo (3 val. 40 min. Lietuvos) laiku smogti vienai Sirijos oro pajėgų bazei, reaguojant į „ labai barbarišką“ antradienio cheminę ataką, dėl kurios kaltinamas Sirijos prezidentas Basharas al Assadas.

B.al Assado pajėgas remianti Maskva nuo 2015 metų rugsėjo Sirijoje vykdo bombardavimo kampaniją, kuria remia, o trečiadienį sakė, kad ir toliau rems Sirijos režimą.

Rusijos užsienio reikalų ministerija paskelbė sustabdanti 2015 metų spalį su JAV pasirašytą memorandumą, kuriuo, siekiant išvengti atskiras bombardavimo kampanijas vykdančių rusų ir amerikiečių lėktuvų susidūrimų Sirijos oro erdvėje, buvo įrengta tiesioginė tarpvalstybinė telefono linija.

„Raginame Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą surengti neeilinį susitikimą ir aptarti situaciją“, – sakoma ministerijos pareiškime, kuriame JAV smūgis vadinamas „neapgalvotu“.

Rusija stengėsi nukreipti kaltę nuo B.al Assado dėl minimos cheminės atakos ir tvirtino, kad Sirijos lėktuvai smogė sukilėlių ginklų sandėliui, kuriame buvo „toksiškų medžiagų“. Rusija taip pat neigė, kad režimas turi kokių nors cheminių ginklų.

„Sirijos armija neturi jokių cheminių ginklų atsargų“, – sakoma Kremliaus pareiškime, kuriame Vašingtonas kaltinamas bandymu „nukreipti tarptautinės bendrijos dėmesį nuo daugelio civilių aukų Irake“.

„Visų Sirijos ginkluotųjų pajėgų cheminių ginklų atsargų sunaikinimo faktą užregistravo ir patvirtino OPCW (Cheminio ginklo draudimo organizacija), – sakoma pareiškime. – Šiuo Vašingtono žingsniu padaroma reikšminga žala JAV ir Rusijos santykiams, kurių būklė ir taip apverktina.“

Vienas Baltųjų rūmų pareigūnas sakė, kad į Sirijos Šairato oro bazę, iš kurios, kaip manoma, buvo surengta cheminė ataka, JAV paleido 59 sparnuotąsias raketas „Tomahawk“.

Sirijos kariškiai nurodė, kad per šį smūgį žuvo septyni žmonės, dar devyni buvo sužeisti, o bazei padaryta didelės žalos.