Žemiau pateikiama, kas jau žinoma apie taikinį ir antskrydžio pasekmes.

– Taikinys

Ketvirtadienį apie 20 val. 40 min. Vašingtono (penktadienį 3 val. 40 min. Lietuvos) laiku JAV kariuomenė paleido 59 sparnuotąsias raketas „Tomahawk“ į Šairato oro bazę, esančią vakarų Sirijoje netoli Homso.

Pasak Pentagono, toje bazėje buvo laikomi cheminiai ginklai ir sirų orlaiviai.

Pentagonas nurodė, kad raketomis taikytasi į lėktuvus, įtvirtintus orlaivių angarus, degalų saugyklas ir logistikos objektus, šaudmenų sandėlius, priešlėktuvinės gynybos sistemas ir radarus.

Pentagono atstovas karinio laivyno kapitonas Jeffas Davisas sakė, kad smūgis truko „kelias minutes“.

JAV žvalgybos agentai mano, kad iš Šairato oro bazės balandžio 4-ąją pakilo lėktuvai, surengę cheminę ataką sukilėlių kontroliuojamame Chan Šeichūno mieste šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje.

Nacionalinio saugumo patarėjas H. R. McMasteris sakė, jog buvo imtasi priemonių, kad raketos nepataikytų į zarino dujų talpas, galbūt esančias toje bazėje.

„Taigi, jos negalėtų užsiliepsnoti ir nesukeltų pavojaus civiliams ar kam nors kitam“, – teigė jis.

– Kaip paleistos raketos?

Raketos buvo paleistos iš „Arleigh Burke“ klasės raketinių eskadrinių minininkų „USS Porter“ ir „USS Ross“, kurie priklauso JAV karinių jūrų pajėgų 6-ajam laivynui ir yra dislokuoti Viduržemio jūros rytuose.

Rusų pajėgos buvo informuotos apie antskrydžius specialiais kariuomenės ryšio kanalais.

J.Davisas sakė, kad smūgis buvo parengtas taip, kad būtų išvengta aukų.

„Buvo imtasi visų apsaugos priemonių, kad šis smūgis būtų atliktas minimaliai rizikuojant oro bazės personalu“, – pabrėžė jis.

Kol kas nėra duomenų, kad Rusija būtų bandžiusi numušti amerikiečių raketas.

– Rezultatas

Pasak Pentagono atstovų, pirminiai duomenys rodo, kad raketos smarkiai apgadino ar suniokojo sirų lėktuvus, infrastruktūrą ir įrangą, buvusią Šairato oro pajėgų bazėje.

J.Davisas nurodė, kad į kilimo ir leidimosi takus taikytasi nebuvo.

JAV pareigūnai pabrėžė, kad ši ataka buvo tiesioginė reakcija į cheminę ataką, nereiškianti didesnio karinio pasipriešinimo B.al Assado režimui.

„Šis smūgis buvo proporcingas atsakas į žiaurų B.al Assado aktą“, – teigė J.Davisas.

Pasak Sirijos pareigūnų, per šį smūgį žuvo mažiausiai septyni žmonės, dar devyni buvo sužeisti.

– Teisiniai klausimai

Raketos buvo paleistos JAV prezidento Donaldo Trumpo įsakymu. Kaip nurodė Pentagono atstovas, tai buvo „proporcingas atsakas į B.al Assado režimo įvykdytą tarptautinės teisės pažeidimą“.

Visgi kritikai svarsto, ar šie JAV veiksmai neprilygsta karo paskelbimui, ir sakė, kad D.Trumpas pirmiausia turėjo pasitarti su Kongresu.

JAV Sirijoje šiuo metu atakuoja džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) pozicijas. Tai numatyta 2001 metų Karinės jėgos panaudojimo leidime (AUMF).

Tačiau suverenios valstybės vyriausybės užpuolimas kelia reisinių klausimų.

„Prezidentas kelia karinius veiksmus prieš Siriją be Kongreso balsavimo? Tai prieštarauja konstitucijai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė senatorius demokratas Timas Kaine'as.