„Nusiginklavimo diena yra rytoj, ir norime perspėti, kad šį procesą vis dar gali atakuoti taikos priešai“, – sakoma grupuotės laiške anglų ir ispanų kalbomis, datuotame balandžio 7-ąją.

Šiame laiške tarptautinei bendrijai, kurį BBC paskelbė vėlai ketvirtadienį, ETA nurodo, kad atidavė „visą savo ginkluotę (ginklus ir sprogmenis) baskų pilietinės visuomenės atstovams“, ir vadina save nusiginklavusia organizacija.

Grupė nurodė, kad Bajonos miestas Prancūzijos baskų regione bus nusiginklavimo proceso centras. Jame šeštadienį turėtų susirinkti tūkstančiai žmonių.

Praėjusį mėnesį Ispanijos baskų regiono vyriausybės vadovas Inigo Urkullu sakė, kad ETA planuoja iki balandžio 8-osios visiškai sudėti ginklus.

I.Urkullu tuo metu ragino Ispanijos ir Prancūzijos vyriausybes „pademonstruoti ambicingą viziją ir atverti tiesiogines komunikacijos linijas“ su ETA.

Tačiau Madridas, griežtas ETA oponentas, atmetė šį prašymą ir pareikalavo grupuotės „išsiformuoti“ ir niekada daugiau neatsikurti.

Naujai paskelbtame laiške ETA sako, kad nusiginklavimo procesas buvo „sunki užduotis“, giria baskų administraciją ir kaltina Ispaniją bei Prancūziją „užsispyrimu“.

1959 metais įkurta ETA, kurią Europos Sąjunga laikė teroristine grupuote, yra kaltinama dėl 829 žmonių žūties per jos bombardavimų ir šaudymų kampaniją už nepriklausomą baskų valstybę Ispanijos šiaurėje ir Prancūzijos pietvakariuose.

2011 metais grupuotė ginkluotos kovos atsisakė, bet siekė derėtis dėl išformavimo mainais į amnestijas arba geresnes kalinimo sąlygas maždaug 350-čiai Ispanijoje ir Prancūzijoje kalinamų narių.

Maždaug 100 jų atlieka ilgesnes kaip 10 metų laisvės atėmimo bausmes.