Ši pergalė kertasi su Lotynų Amerikoje kelerius pastaruosius metus stebėtai dešiniosios stovyklos stiprėjimo tendencijai ir pratęsia dešimtmetį trunkantį kairiųjų valdymą svarbioje naftą eksportuojančioje šalyje.

Nacionalinės rinkimų tarybos vadovas Pablo Pozo per televiziją sakė, jog „negrįžtami oficialūs rezultatai“ rodo, kad 64 metų L. Moreno gavo 51,16 proc. balsų.

Jis įveikė 61 metų konservatorių Guillermo Lasso, kuris tvirtino, kad rezultatai buvo klastojami, ir jų nepripažino. G. Lasso surinko 48,84 proc. balsų.

„Sveikiname Ekvadoro žmones, teisėtai išrinkusius savo prezidentą, – sakė P.Pozo. – Ekvadoras laisvai pasisakė prie balsadėžių, ir mūsų etinė pareiga – gerbti jo balsą.“

Jis patvirtino, kad L.Moreno pergalė neatšaukiama, nes jau suskaičiuota 99,65 proc. visų balsų.

Po sekmadienį įvykusio antrojo rinkimų rato L.Moreno pirmadienį pasiskelbė „visų ekvadoriečių prezidentu“.

Tuo tarpu G. Lasso žadėjo užginčyti rezultatus.

Pasak P. Pozo, rinkimų taryba „visiškai garantuoja abiejų politinių šalių teisę teikti prieštaravimus ir apeliacijas teisinių institucijų kanalais“ iki balandžio 12 dienos, kai rezultatai bus oficialiai patvirtinti.

L. Moreno, kuris yra prikaustytas prie invalido vežimėlio ir gina neįgaliųjų teises, laikomas nuosaikesniu veikėju už kadenciją baigiantį kairiųjų prezidentą Rafaelį Correą.

L. Moreno ir konservatoriaus, buvusio bankininko G.Lasso rinkimų kova buvo atidžiai stebima, mėginant įžvelgti užuominų apie politinį klimatą Lotynų Amerikoje, kur ilgiau kaip dešimtmetį trukęs kairiųjų dominavimas blėsta.