Šis valdžios žingsnis išprovokavo masinį protestą prie Vidurio Europos universiteto (CUE) pastato ir netrukus sulaukė kritikos iš JAV ambasados Budapešte.

Minėtu įstatymu keičiamos taisyklės, taikomos 28 Vengrijoje veikiantiems užsienio universitetams. CEU tvirtina, kad dalis to teisės akto yra tiesiogiai nukreipta į šią mokslo įstaigą ir gali lemti jos uždarymą.

Įstatymas reikalauja, kad JAV ir Vengrijos vyriausybės per kelis mėnesius susitartų dėl naujų CEU veiklos vykdymo sąlygų. Jei toks susitarimas nebus pasiektas, minėtas universitetas nuo 2018-ųjų sausio 1 dienos nebegalės priimti naujų studentų, o iki 2021 metų jis turės nutraukti švietimo procesą.

Jungtinės Valstijos yra nusivylusios dėl pagreitinto teisės akto priėmimo, kuriuo taikomasi į Vidurio Europos universitetą, – pranešime sakė JAV ambasados Vengrijoje reikalų patikėtinis Davidas Kostelancikas. – Jungtinės Valstijos ir toliau gins jo nepriklausomybę bei netrukdomą veikimą Vengrijoje.“

CEU rektorius Michaelas Ignatieffas sakė, kad universitetas Vengrijos prezidentui Janosui Aderui (Janošui Aderui) ruošiasi pateikti skundą dėl to įstatymo, kuris, jo manymu, pažeidžia šalies Konstituciją.

Rektorius sakė, kad tuo įstatymu siekiama „įbauginti Vengrijos aukštąjį švietimą, ir pašalinti vieną iš nedaugelio Vengrijoje likusių institucijų, gebančių pasipriešinti vyriausybei“.

„CEU tęs savo veiklą ir išlaikys savo programos tęstinumą visomis sąlygomis, – sakė M.Ignatieffas. – Norime likti Budapešte. Nepadarėme nieko bloga.“

Ministras pirmininkas V.Orbanas, pats buvęs G.Soroso stipendininkas, vis griežčiau kritikuoja Vengrijoje gimusį filantropą, kaltindamas jį siekiu daryti įtaką šalies politikai.

Praėjusią savaitę premjeras pareiškė, kad CEU „sukčiauja“, nes neturi filialo savo kilmės šalyje, o jo išduodami diplomai pripažįstami ir JAV, ir Vengrijoje. Šis universitetas yra akredituotas Niujorko valstijoje, tačiau filialo ten neturi.

Nepaisydamas JAV Valstybės departamento prieštaravimų, V. Orbanas reikalauja, kad dėl G. Soroso finansuojamos įstaigos ateities būtų tariamasi su Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo administracija.

V. Orbanas, kuris nori paversti Vengriją „neliberalia valstybe“, atvirai skelbia nacionalistines idėjas ir bando prieš G. Sorosą nuteikti D.Trumpą. Vengrijoje gimęs G. Sorosas visame pasaulyje skelbia liberalias idėjas, o praėjusių metų JAV prezidento rinkimuose jis aktyviai palaikė demokratų kandidatę Hillary Clinton.

1991 metais įkurtam CEU savo paramą išreiškė šimtai akademikų ir universitetų. Šiuo metu CEU studijuoja 1 400 žmonių iš 108 šalių.

Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas-Valteris Šteinmejeris) antradienį Strasbūre europarlamentarams sakė, kad Europa „negali tylėti, jei iš pilietinės visuomenės, ir net mokslo, atimamas oras, kuriuo ji kvėpuoja – kaip dabar Vidurio Europos universitete“.

Vengrijos užsienio reikalų ministerija sakė, kad dėl naujojo įstatymo buvo iškviesti diplomatai iš JAV ir Vokietijos, kurie turėtų atvykti trečiadienį.

Švietimo sritį kuruojantis žmogiškųjų išteklių ministras Zoltanas Balogas susiejo CEU su nevyriausybinėmis organizacijomis, kurias G.Sorosas remia Vengrijoje. Sakydamas kalbą per debatus parlamente jis pareiškė, kad tai yra „pilietinėmis apsimetančios agentų organizacijos“, siekiančios trukdyti demokratiškai išrinktai Vengrijos vyriausybei.

„Užuot gerbęs įstatymus, G.Soroso universitetas pasirinko bet kokia kaina išsaugoti savo privilegijas, ir imasi visų priemonių, kad tai pasiektų“, – sakoma Žmogiškųjų išteklių ministerijos pranešime.

„Šis įstatymas praktiškai yra raganų medžioklė prieš CEU, švietimo laisvę ir nepriklausomą, savarankišką ir kritinį mąstymą“, – sakė įstatymų leidėja Bernadett Szel iš opozicinės partijos „Politika gali būti kitokia“ (LMP).

Laikotarpis, per kurį universitetas turėtų įvykdyti naująsias sąlygas, buvo smarkiai sutrumpintas paskutiniuose teisės akto pakeitimuose, kuriems pritarė vyriausybė.

„Normali demokratinė visuomenė turėtų veikti ne taip, – pareiškė M.Ignatieffas. – Tai yra baudžiamasis tvarkaraštis.“

Penktadienio vakarą protestuotojai surengė eiseną nuo CEU iki šalies parlamento pastato. Ant jo laiptų jie susidūrė su gausiomis policijos pajėgomis ir pareikalavo ten iškelti Europos Sąjungos vėliavą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)