Tokia informacija su naujienų agentūra „Interfax“ pasidalino Sankt Peterburgo policijos atstovai.

Sankt Peterburgo teisėsaugos struktūros pranešė, kad teroristas iš tiesų yra išeivis iš Vidurio Azijos ir turėjo ryšių su kovotojais Sirijoje.

Sankt Peterburgo metropolitene bombą detonavo kirgizas mirtininkas

Mirtininkas sprogdintojas iš Kirgizijos detonavo bombą per išpuolį pirmadienį Sankt Peterburgo metropolitene, nusinešusį 11 žmonių gyvybių, antradienį pranešė šios Centrinės Azijos šalies saugumo tarnybos.

„Mirtininkas sprogdintojas Sankt Peterburgo metropolitene buvo Kirgizijos pilietis Akbardžonas Džalilovas ... gimęs 1995 metais“, – naujienų agentūrai sakė šalies saugumo tarnybos atstovas.

„Gali būti, kad jis turėjo Rusijos pilietybę“, – sakė jis.

Rusijos Tiriamasis komitetas pranešė tiriantis „teroro aktą“, tačiau pridūrė ištirsiąs visas galimas sprogimo, pirmadienio popietę sukrėtusio antro didžiausio šalies miesto metropoliteną, priežastis.

Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės už sprogdinimą Sankt Peterburgo metropolitene. Džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) anksčiau yra raginusi rengti išpuolius Rusijoje, nes Maskva prisideda prie karinės intervencijos Sirijoje ir kovoja su džihadistais.

Rusijos saugumo tarnyba (FSB) nurodė, kad prie džihadistų grupuočių Irake ir Sirijoje, daugiausiai – IS, yra prisijungę mažiausiai 7 tūkst. buvusių Sovietų Sąjungos šalių piliečių, o 2 900 iš jų – Rusijos piliečiai.

Preliminariais duomenimis, sprogmenį Sankt Peterburgo metro aktyvavo teroristas mirtininkas, praneša agentūra TASS su nuoroda į šaltinį teisėsaugos struktūrose.

„Sprendžiant iš sužeidimų, veikė mirtininkas. Sprogmuo buvo pritvirtintas jam ant kūno arba buvo kuprinėje, o gal jis jį laikė rankose, bet pilvo lygmenyje. Tai liudija faktas, kad visi, kurie buvo netoliese, patyrė sužeidimus būtent pilvo srityje“, – sako šaltinis.

Sprogimo vietoje rasta daug žuvusiųjų palaikų fragmentų, ne tik įtariamojo teroristo. „Jo asmenybė preliminariai nustatyta. Jis iš tiesų yra išeivis iš Vidurio Azijos ir turėjo ryšių su Sirijos kovotojais“, – pranešė šaltinis.

Preliminariais duomenimis, mirtininkas stovėjo netoli durų, arčiau vagono vidurio. „Vagono viduryje buvo rasta jo ranka su laidais, kurie išsiųsti ekspertizei“, – tęsia šaltinis.

Šaltinis pridūrė, kad sprogmuo, detonuotas Sankt Peterburgo metro, buvo analogiškas tam, kuris buvo nukenksmintas metro stotyje „Sukilimo aikštė“. Pasak jo, savadarbio sprogstamojo užtaiso galia sudarė 200-300 g trotilo ekvivalentu. Bomboje buvo metalinių rutuliukų ir veržlių.

Agentūros pašnekovas pridūrė, kad atlikus ekspertizę bus nustatyta, ar sprogmuo buvo gesintuve, kaip tas, kuris rastas nesprogęs metro stotyje „Sukilimo aikštė“.

Kaip žinoma, sprogdintojas paliko dar vieną sprogmenį, kurį buvo užmaskavęs kaip gesintuvą, tačiau šis sprogmuo nedetonuotas. Ši bomba vėliau buvo neutralizuota.

„Sėdęs į metropoliteno vagoną įtariamasis tarp stočių „Technologijos institutas“ (Technologičeskij institut) ir „Šieno aikštė“ (Sennaja ploščad) detonavo sprogstamąjį įtaisą“, – naujienų agentūrai sakė šaltinis.

Iš pradžių įtarta, kad prie išpuolio galėjo prisidėti dar vienas asmuo, jis buvo sulaikytas pareigūnų, tačiau galiausiai policija paskelbė, kad jis nekaltas. Dabar manoma, kad teroristas veikė vienas.