Tiesą sakant, senatorius Johnas McCainas visai neseniai pavadino Kimą „tuo bepročiu, storu vaikėzu, kuris valdo Šiaurės Korėją“. O prieš tai Nikki Haley, JAV ambasadorė prie Jungtinių Tautų, pareiškė, kad Kimas „nėra racionalus asmuo“. Toks požiūris gan paplitęs. Pasaulio lyderiai, karo vadai ir Holivudo įžymybės jį apibūdina kaip nevaldomą maniaką, rašo „The Washington Post“.

Pasak Šiaurės Korėjos stebėtojų ir diktatūros ekspertų, toks požiūris ne tik visiškai neatitinka tikrovės, bet ir kelia pavojingų klaidų riziką.

„Apie Šiaurės Korėją nuolat laidomi juokeliai, bet dabar tau jau tapo nejuokinga, nes ji turi branduolinį ginklą, – pasakė Harvardo Kennedy mokyklos Korėjos darbo grupės direktorius Johnas Parkas. – Jei manote, kad Kim Jong Unas yra neracionalus, jūs jo neįvertinate.“

Pasaulio istorijoje ne vienas lyderis yra supratęs: tai, kad priešininkai mato tave kaip beprotį, gali būti visai naudinga. N. Machiavelli kartą parašė, kad išmintinga apsimesti bepročiu, o prezidentas Richardas Nixonas norėjo, kad šiaurės vietnamiečiai manytų, kad jis yra nestabilus ir gali spontaniškai paleisti branduolinę bombą.

Kimo Jong Uno nurašymas kaip pamišėlio gali jam taip pat pasitarnauti.

 Kim Jong Unas

Reikia įrodymų, kad jis ne beprotis?

Pirmas įrodymas: „Jis vis dar valdžioje, – sako režimų kaitos ekspertas iš Floridos universiteto Benjaminas Smithas. – Jis, jo tėvas ir senelis valdžioje yra dar nuo JAV prezidento Harry Trumano laikų.“ Ilgas valdymas be abejonės yra diktatorių, o ne demokratiškų vadovų požymis. 33-ejų metų Kim Jong Unas paneigė visas prognozes, teigiančias, kad jis nesugebės kietai laikyti autoritarinės valstybės režimo, kuris jo šeimos rankose jau nuo 1948 m. Gruodį sukako penkeri metai, kai Šiaurės Korėjai vadovauja Kim Jong Unas – tokios gairės nepasiekė demokratiškai išrinktas prezidentas Pietų Korėjoje.

„Apie Šiaurės Korėją nuolat laidomi juokeliai, bet dabar tau jau tapo nejuokinga, nes ji turi branduolinį ginklą, – pasakė Harvardo Kennedy mokyklos Korėjos darbo grupės direktorius Johnas Parkas. – Jei manote, kad Kim Jong Unas yra neracionalus, jūs jo neįvertinate.“

Bendraujant asmeniškai, Kim Jong Unas yra pasitikintis savimi ir iškalbingas, sako kanadietis Michaelas Spavoras, vadovaujantis bendrovei „Paektu Cultural Exchange“, kuri skatina bendradarbiavimą su Šiaurės Korėja verslo, sporto ir turizmo srityje. M. Spavoras yra vienas š vos kelių užsieniečių, kurie yra susitikę su Kim Jong Unu asmeniškai.

„Jis elgiasi labai diplomatiškai ir profesionaliai, – sako M. Spavoras, kuris lydėjo krepšininką Dennisą Rodmaną jo kelionėse į Šiaurės Korėją. – Jis elgiasi kaip daug vyresnis žmogus nei iš tiesų yra. Kartais jis būdavo rimtas, kartais linksmas, bet niekada neatrodė keistas ar neadekvatus.“

 Kim Jong Unas

Vis dėlto, pasak B. Smitho, tai, kad Kim Jong Unas yra racionalus, nereiškia, kad jis yra „tobulas žmogus, priimantis tobulus sprendimus“.

Iki šiol priimti Šiaurės Korėjos lyderio sprendimai padėjo jam pasiekti pagrindinį tikslą – išsilaikyti valdžioje pašalinant grėsmę (tikrą ar numanomą), kurią kelia elitas.

„Jis turi priežasčių bijoti konspiracijų aukščiausiame savo vyriausybės lygmenyje, ypač kariuomenės ir slaptosios policijos gretose, – sako Šiaurės Korėją tyrinėjantis mokslininkas iš Rusijos Andrejus Lankovas, kuris kažkada studijavo Kim Il Sungo universitete Pchenjane. – Galima papirkti tuos žmones, bet jie vis vien gali tave išduoti. Juos reikia įbauginti, būtent tai jis ir daro.“

Žinią elitui, kuris jį laiko valdžioje, Kim Jong Unas perdavė surengęs seriją egzekucijų ir įvaręs baimę aukštiems pareigūnams, kad gali ateiti ir jų eilė. Per penkerius metus valdžioje Kim Jong Unas atsikratė daugiau nei 300 pareigūnų. Jis netgi atsikratė savo dėdės Jango Songo Thaeko už tai, kad šis neklausė jo nurodymų ir būrė aplink save atskirą įtakos grupę. Buvo nužudyti ir kiti aukšto rango pareigūnai, tokie kaip gynybos ministras. O šalies saugumo ministrui, kalbama, yra paskirtas namų areštas.

„Kas čia neracionalaus? Neracionalu būtų, jei jis nueitų į Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą ir pasiduotų“, – sako A. Lankovas. Jungtinių Tautų tyrimo komisija rekomendavo apskųsti Kim Jong Uną Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui už nusikaltimus prieš žmoniją.

Netikro Šiaurės Korėjos lyderio brolio Kim Jong Namo nužudymas cheminiu ginklu Malaizijoje yra žinia visiems priešininkams už šalies ribų, kad jaunasis šalies lyderis pasieks juos kur jie bebūtų, teigia analitikai.

Tam, kad įveiktų „priešiškų jėgų“, kalbant Šiaurės Korėjos kalba, grėsmę, branduolinis ginklas Kim Jong Unui yra labai racionalus sprendimas, sako Kongdanas Oh iš Gynybos analizių instituto. „Nuolatinis branduolinių ginklų siekimas jam yra labai logiškas dalykas.“

Atėjęs į valdžią Kim Jong Unas įsakė atlikti tris branduolinius bandymus – pareiškęs, kad vienas jų yra vandenilinė bomba – ir prižiūrėjo nuolatinį branduolinės programos tobulinimą. Kim Jong Unas pareiškė, kad Šiaurės Korėja įžengė į paskutinį pasiruošimo tarpžemyninės balistinės raketos paleidimui etapą, turėdamas omenyje raketą, kuri gali pasiekti JAV sausumos teritoriją.

Netikro Šiaurės Korėjos lyderio brolio Kim Jong Namo nužudymas cheminiu ginklu Malaizijoje yra žinia visiems priešininkams už šalies ribų, kad jaunasis šalies lyderis pasieks juos kur jie bebūtų, teigia analitikai.

Šiaurės Korėja buvo įkurta kaip karšta opozicija Amerikos „imperialistiniams agresoriams“ ir jos „marionetėms“ Pietų Korėjoje. Tad grėsmės iš abiejų šalių jausmas išlaikomas kaip loginis Šiaurės Korėjos egzistavimo pagrindas ir veiksnys, suvienijantis elitą ir paprastus žmones.

Kitas įrodymas, kad Kim Jong Unas nėra nesveiko proto, yra šalies ekonomika. Kadangi ji auga, tai parodo, kad šalies vadovybė žino, ką daro, sako J. Parkas. „Štai kas glumina: režimo turtai auga, nepaisant sankcijų“, – sako jis.

Kim Jong Unas

Nors Šiaurės Korėjos ekonomika toli gražu nėra klestinti, pastaruosius kelerius metus ji stabiliai plečiasi. Tai įrodo visos Pchenjane vykdomos statybos, nepaisant sankcijų, kurias Šiaurės Korėjai taiko išorinis pasaulis. Statybos vykdomos per valstybines prekybos įmones, kurios sudaro partnerystes su objektais Kinijoje ir taip apeina sankcijas.

„Pažvelkite į elitinių Šiaurės Korėjos prekybos bendrovių tinklą. Neracionalus ar nesveiko proto žmogus vargu ar sugebėtų nuosekliai valdyti tokią sistemą, kad uždirbtų pinigų ar įsigytų tai, ko reikia branduolinio ginklo programai, – sako J. Parkas. – Tai objektyviai parodo, kad yra parengta strategija, kuri labai nuosekliai įgyvendinama.“

Tačiau racionalus nereiškia nuspėjamas: daug analitikų sako, kad jauniausiasis Kimas yra kaprizingas ir karštakošis. Tai kelia nerimą JAV karinei vadovybei. „Branduolinių galvučių ir balistinių raketų technologijos derinys tokio nestabilaus lyderio, kaip Kim Jong Unas rankose, yra kelias į katastrofą“, – gruodžio mėnesį pasakė admirolas Harry Harrisas.

Yra priežasčių nerimauti dėl šio veiksnio, sako Kim Jong Uno ir jo tėvo asmenybes tyręs psichiatras Jerroldas Postas, įsteigęs Asmenybių analizės centrą Centrinės Žvalgybos Agentūroje.

Kim Jong Uno polinkį į žiaurumą ir jo akivaizdžiai spontanišką elgesį gali dar labiau išprovokuoti impulsyvus JAV prezidento Donaldo Trumpo elgesys, sako psichiatras.

„Tai dideli berniukai su dideliais žaisliukais, – sako J. Postas. – Ar jis aktyviai grasins Jungtinėms Valstijoms? Būčiau linkęs manyti, kad ne, bet turiu pripažinti, kad man kelia nerimą galima jo ir prezidento D. Trumpo akistata, nes žodžiai gali išprovokuoti veiksmus.“