Lenkijos gynybos ministras Antonis Macierewiczius per spaudos konferenciją Varšuvoje sakė, kad vyriausybė su JAV bendrove „baigė labai svarbų mūsų diskusijų etapą dėl raketų sistemų, užtikrinsiančių Lenkijos saugumą, įsigijimo“.

Pripažinęs, kad derybos buvo sunkios ir „ne visad supratimo ir visiškos draugystės atmosferoje“, A.Macierewiczius nurodė, kad sandoris gali būti pasirašytas maždaug metų pabaigoje, jei bus sutarta dėl sąlygų.

Viena jų – ankstesnė „Raytheon“ siūloma kaina 50 mlrd. zlotų (11,8 mlrd. eurų) buvo „nepriimtina“; Lenkija aiškiai pasakė mokėsianti ne daugiau kaip 30 mlrd. zlotų (7,08 mlrd. eurų).

Planas pirkti „Patriot“ raketų įeina į platesnė ginkluotųjų pajėgų modernizavimo planą, siekiant padidinti Lenkijos saugumą Rusijos agresyvumo sąlygomis.

Pasak A.Macierewicziaus, dar bus deramasi dėl kompensacinių dalykų. Tarp jų ir pageidavimas, kad Lenkijos pramonė dalyvautų pigesnių firmos „Raytheon“ raketų „SkyCeptor“ gamyboje.

Gynybos viceministras Bartoszas Kownackis sakė, kad raketų sistema padėtų apsisaugoti nuo Rusijos raketų, dislokuotų Kaliningrado srityje prie šiaurrytinės Lenkijos sienos.

Tiek firma „Raytheon“, tiek JAV ambasada Varšuvoje patenkintos, kad esama pažangos dėl šio sandorio.

„Raytheon“ pažymi, kad jos oro gynybos sistemomis naudojasi penkios valstybės, kuriose nuo 2015 metų per kovos operacijas perimta daugiau kaip 100 taktinių balistinių raketų.