Pagal svarstymui registruotą įstatymo projektą, užsienyje registruoti universitetai privalo turėti būstinę ne tik Budapešte, bet ir savo namų valstybėje. Mokymo programos taip pat privalėtų būti vienodos.

Tačiau Vidurio Europos universitetas, 1991 m. Vengrijoje įkurta aukštojo mokslo institucija, turinti 1400 studentų, padalinių kitur neturi, nors finansuojama iš Jungtinių Valstijų. Tad paklusti įstatymui universitetas turėtų iki kitų metų vasario 15-osios. Kitu atveju jam būtų uždrausta priimti naujus studentus nuo 2018-ųjų rugsėjo.

Neseniai į naujas patalpas persikėlę akademikai tai vadina nesusipratimu ir teigia neturintys jokių kitų namų, išskyrus Budapeštą, kuriam, kaip ir visai Vengrijos intelektualinei tradicijai, jaučiasi nemažai pasitarnavę. Tačiau politikos analitikai mano, kad tai – dalis V. Orbano bandymo paspausti nevyriausybines organizacijas, kurių ideologija neatitinka jo propaguojamos neliberalios demokratijos idėjos.

V. Orbanas dažnai kaltina G. Sorosą remiant antivengriškas grupes ir kišantis į šalies vidaus reikalus. Vengrijos švietimo ministerija teigia, kad įstatymas nenutaikytas nei prieš G. Sorosą, nei prieš konkretų universitetą, ir naujosios taisyklės galiotų visoms nevengriškos kilmės mokslo institucijoms. Tačiau artimiausiomis savaitėmis tikimasi dar vienos įstatymo projekto, kuris stabdyti veiklą Vengrijoje gali priversti kitas iš užsienio finansuojamas organizacijas, tarp jų ir remiamas 86-erių amerikiečio filantropo.