Politikas padėkojo Latvijai už svarbias diskusijas apie saugumo padėtį Baltijos jūros regione ir Latvijos bei Švedijos ryšius.

Ministras patvirtino, kad Švedija prisiims daugiau atsakomybės dėl padėties šiame regione.

„Mano nuomone, Švedija daro daug, kas tiesiogiai turi įtakos Baltijos šalims, nes mes esame artimos“, – sakė jis.

Jis taip pat pabrėžė, kad Švedija ėmėsi didelių karinių investicijų Gotlando saloje, kuri yra svarbi visam Baltijos regionui.

Gotlandas yra labai svarbus šios Europos dalies karinei strategijai. Todėl mums svarbu dalyvauti bendrose karinėse pratybose su Latvijos kariuomene“, – kalbėjo P. Hultqvistas.

Be to, kitas reikšmingas žingsnis siekiant užtikrinti saugumą regione yra bendras dalyvavimas sprendžiant kibernetinio saugumo klausimus, sakė jis.

„Mes turime bendrų interesų – ilgalaikis stabilumas ir taika. Norėdami juos įgyvendinti, turime atlikti tam tikras užduotis ir suprasti kaip elgtis krizinėse situacijose. Švedija liks už NATO ribų, bet mes bendradarbiausime su NATO kaip darome ir dabar. Esame dėkingi už galimybę bendradarbiauti bendrose pratybose, dalintis informacija, ugdyti mūsų karinius gebėjimus. Turėtumėme prisitaikyti prie realaus gyvenimo, ir tas realus gyvenimas yra Krymas, Rytų Ukraina, daugybė pratybų ir šnipinėjimas. Mes turime tvarkytis naujoje saugumo aplinkoje. Todėl Švedijos parlamentas nusprendė padidinti karinius pajėgumus ir (į juos) investuoti daugiau resursų“, – sakė P. Hultqvistas.

Latvijoje viešintis P. Hultqvistas susitiko su Latvijos gynybos ministru Raimondu Bergmaniu, su kuriuo aptarė saugumo padėtį regione ir dvišalio bendradarbiavimo gynybos srityje klausimus. Švedijos ministras taip pat turėtų susitikti su Rygoje įsikūrusio NATO Strateginės komunikacijos kompetencijos centro direktoriumi Janiu Sartu.

Latvija ir Švedija jau dabar dalyvauja įvairiuose dvišaliuose ir tarptautiniuose bendradarbiavimo projektuose, pavyzdžiui, Šiaurės ir Baltijos šalių regioninės gynybos bendradarbiavimo iniciatyvoje, kurios dalyvės teikia paramą Ukrainai. Latvių ir švedų kariai taip pat dalyvauja bendrose pratybose, kurių tikslas – gerinti ginkluotųjų pajėgų suderinamumą dalyvaujant operacijose.