„Absurdiški kaltinimai nusikaltimais, tapę pagrindu šiam sprendimui, neturi nieko bendra su realybe ar sveiku protu“, – sakė antradienį paskelbtame komentare Ukrainos URM atstovai.

Stavropolio krašto Jesentukų miesto teismas pirmadienį nurodė suimti buvusį Ukrainos premjerą ir partijos „Liaudies frontas“ lyderį A. Jaceniuką, nors šis posėdyje nedalyvavo. Teismas tokį sprendimą priėmė gavęs prašymą iš vieno tyrėjo iš Šiaurės Kaukazo federalinės apygardos Tiriamojo komiteto Pagrindinių tyrimų departamento.

Tyrėjai paprašė areštuoti A.Jaceniuką dėl kaltinimų priklausius ginkluotai grupuotei ir dalyvavus Čečėnijos kare. Jis taip pat kaltinamas tyčiniu nužudymu sunkinančiomis aplinkybėmis, ruošimusi nusikaltimui ir pasikėsinimu įvykdyti nusikaltimą.

Rusijos Tiriamojo komiteto vadovas Aleksandras Batryskinas 2015 metų rugsėjo pradžioje sakė, kad A.Jaceniukas kovojo prieš rusų karius Čečėnijoje paskutiniame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Jis tuomet neva priklausė Ukrainos nacionalistų organizacijai UNA-UNSO, kuri Rusijoje yra uždrausta.

A. Batryskinas taip pat pareiškė, kad A. Jaceniukas kankino ir šaudė rusų karius. Visgi tada jis nenurodė, ar šiam ukrainiečių politikui bus pateikti oficialūs kaltinimai.

Komentuodama naujausią Rusijos teismo sprendimą suimti A. Jaceniuką, Ukrainos URM pareiškė, kad padėtis šios šalies teisingumo sistemoje yra pablogėjusi. Ji, Kijevo manymu, persekioja „Ukrainos politinius veikėjus bei paprastus ukrainiečius, kurių dešimtys neteisėtai yra įkalinti Rusijos kalėjimuose“. Ministerija taip pat pavadino situaciją su A. Jaceniuku „hibridinio karo elementu“, naudojamu, kad būtų nukreiptas dėmesys nuo tikrų nusikaltimų, vykdomų Ukrainos teritorijoje.

„Raginame tarptautinę bendruomenę padidinti spaudimą Rusijai, kad būtų nutraukta agresija prieš Ukrainą ir būtų atkurta pagarba pagrindinėms tarptautinės teisės normoms ir principams“, – rašoma ministerijos pranešime.