Šios keturios Centrinės Europos šalys jau seniai priešinosi pabėgėlių, daugiausia iš Sirijos, priėmimui ir pasisakė prieš tai, kad ES lėšos ateityje būtų skirstomos atsižvelgiant į priimtų pabėgėlių skaičių.

ES rytinės valstybės „niekada nesutiks su šantažu ir diktatu“ migracijos politikos klausimais, pareiškė ministrė pirmininkė Beata Szydlo Varšuvoje per spaudos konferenciją, kurioje taip pat dalyvavo Čekijos, Vengrijos ir Slovakijos kolegos.

Čekijos ministras pirmininkas Bohuslavas Sobotka pabrėžė, kad visos keturios šalys „prieštarauja tam, kad ginčai dėl migrantų būtų susieti su Europos fondais“,

„Tai yra šantažas ir mes atmetame jį Slovakijos vyriausybės vardu“, – pridūrė Slovakijos ministras pirmininkas Robertas Fico.

ES narės privalo iki rugsėjo priimti 160 tūkst. Sirijos ir kitų šalių migrantų, šiuo metu gyvenančių Graikijoje ir Italijoje, kurios atsidūrė pačiame pabėgėlių srauto fronte.

Kol kas tik 13500 migrantų buvo perkelta; šis darbas vyksta labai sunkiai, tam priešinasi vidurio ir rytų Europos šalys, nesutinkančios įsileisti musulmonų.

Šį mėnesį ES perspėjo, kad nesugebėsiančios nešti savo dalį migrantų priėmimo naštos šalys gali būti baudžiamos finansiškai.

Pabėgėlių paskirstymo schemą ES pradėjo įgyvendinti 2015-ųjų rugsėjį, kad būtų išspręsta didžiausios pabėgėlių bangos sukelta humanitarinė problema. Vien 2015 metais į Europą atvyko daugiau kaip 1,1 mln. žmonių, pabėgusių daugiausia iš Sirijos.

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas antradienį per spaudos konferenciją sakė, kad Budapeštas yra pasirengęs prieglobsčio prašytojus įkurdinti stovyklose palei šalies pietinę sieną su Serbija, bet tokį planą išpeikė žmogaus teisių gynimo grupės ir JT.

„Nuo šiol Vengrija pasirengusi reaguoti net jeigu neveiks ES ir Turkijos susitarimas. Mes įstengsime sulaikyti bet kokią migrantų bangą prie Serbijos ir Vengrijos sienos“, – sakė jis.

Pasak naujienų agentūros AP, Centrinės Europos lyderiai antradienį atmetė Europos Sąjungos planą visoms narėms priimti migrantus, protestuodami užuominoms, kad kiekvienos dalyvavimo lygis gali būti siejamas su jų prieinamumu prie ES fondų.

Vadinamosios Višegrado grupės antradienio susitikime Varšuvoje dalyvauja Lenkijos premjerė Beata Szydlo ir jos kolegos iš Vengrijos, Slovakijos bei Čekijos. Aptariama ES migrantų problemos sprendimo politika ir planas, kaip ES narės pasidalintų apie 160 tūkst. migrantų ir tuo sumažintų migrantų spaudimą Graikijai ir Italijai.

ES neseniai perspėjo, kad nesilaikančios plano šalys turėsiančios finansinių pasekmių.

Vidurio Europos lyderiai pareiškė atmetą migrantų perskirstymo planą ir nenusileis finansiniam spaudimui, kurį jie vadina mėginimu šantažuoti jas.