Iš aštuonių net penki – diplomatai. Kai kurios mirtys iš pirmo žvilgsnio atrodo natūralios, ir pareigūnai nužudymo versiją atmeta. Kitais atvejais ir po šiai dienai ore kybo daug neatsakytų klausimų. Juos kelia arba, bėgant laikui, pakitę faktai, arba nuogirdos arba pati situacija, jog nusikaltimai vis dar tiriami.

Konspiracijos teorijų kurpėjai ar tiesiog visažiniai internete dalijasi teiginiais, esą minėtosios paslaptingos ir netikėtos mirtys vienaip ar kitaip susijusios su Rusijos kišimusi į 2016 metų Jungtinų Valstijų prezidento reikalus. Kol kas to ryšio jokie įrodymai nepagrindžia.
Apie kiekvieną iš aštuonių mirčių – trumpai (nuo naujausios iki seniausios).

Nušautas į Ukrainą perbėgęs Rusijos politikas

45 metų Denisas Voronenkovas buvo nušautas kovo 23 dieną prie viešbučio Kijeve. Tiek politikas, tiek jo žmona, spalį iš Rusijos persikėlę į Ukrainą, negailėjo viešos kritikos prezidentui Vladimirui Putinui.

D. Voronenkovas taip pat padėjo Ukrainai kratytis Rusijos įtakos pančių, davė parodymus valstybės išdavimo byloje prieš buvusį Ukrainos prezidentą Viktorą Janukuvyčių (kuris buvo laikomas V. Putino marionete).

Dabartinis Ukrainos vadovas nužudymą įvardijo kaip „Rusijos valstybės teroristinį išpuolį“. Savaime suprantama, Rusijos pareigūnai tokius kaltinimus neigia.

Netikėta Rusijos ambasadoriaus Jungtinėse Tautose mirtis

64 metų Vitalijus Čiurkinas, Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose (JT), nuo, kaip spėjama, širdies smūgio mirė vasario 20 dieną. Mirties akimirką jis buvo savo darbo vietoje, teigia Rusijos atstovybė JT.

Rusijos ambasadoriaus Indijoje mirtis po trumpos ligos

67 metų Rusijos ambasadorius Indijoje Aleksandras Kadakinas mirė sausio 26 dieną.

Rusijos ambasados Naujajame Delyje atstovė patvirtino, kad diplomatas mirė po trumpos ligos ir „tai niekuo neypatinga“ nelaimė, nebūta jokių neeilinių aplinkybių ar kažko panašaus.

A.Kadakinas Indijoje dirbo nuo 2009 metų. Indijos ministras pirmininkas Rusijos diplomatą apibūdino „kaip puikų Indijos bičiulį“, kuris sunkiai dirbo vystydamas ir stiprindamas dvišalius santykius.

Atėnuose rastas negyvas Rusijos diplomatas

Sausio pradžioje rastas negyvas vyresnysis Rusijos diplomatinės atstovybės Graikijoje diplomatas Andrejus Malaninas.

54 metų A. Malaninas vadovavo Rusijos ambasados konsulato skyriui Atėnuose. Policijos šaltiniai CNN sakė sunerimę, kai A. Malaninas kelias dienas nepasirodė darbe. Policijos pareigūnai į jo butą pateko sausio 9 dieną – politiką rado miegamajame ant grindų be gyvybės ženklų.

Iš pradžių Graikijos policija skelbė, kad rusas greičiausiai netikėtai mirė nuo natūralių priežasčių. Du pareigūnai patvirtino, kad nužudymo versija atmetama, tačiau įdomu tai, jog tyrimas nebaigtas iki dabar.

Negyvas automobilyje rastas buvęs žvalgybos pareigūnas

Su Rusijos žvalgyba artimai susijęs Olegas Jerovinkinas rastas negyvas 2016 metų gruodžio 26 dieną, jis sėdėjo savo automobilyje Maskvos gatvėje. Rusijos žiniasklaida skelbė, kad jam buvo 61 metai. Rusijos valstybinės žinybos oficialios versijos dėl jo mirties priežasties taip ir neišplatino.

O.Jerovinkinas – buvęs Rusijos Federacijos federalinės saugumo tarnybos generolas. Vėliau jis dirbo Igorio Sečino, Rusijos naftos giganto „Rosneft“ prezidento, administracijos vadovu. O. Sečinas nuo paskutinio XX amžiaus dešimtmečio palaiko artimus ryšius su Rusijos prezidentu V. Putinu.

Dėl O. Jerovinkino praeities konspiracijos teorijų kūrėjai ir Rusijos stebėtojai ėmė kalbėti, jog galbūt šis asmuo buvo informacijos šaltinis rengiant 35 metų puslapių ataskaitą, kurioje kalbama apie D. Trumpo rinkimų kampanijos ir Rusijos ryšius. Šių teiginių nepatvirtina jokie įrodymai.

Į nugarą nušautas Rusijos ambasadorius Turkijoje

2016 metų gruodžio 20 dieną Ankaroje nušautas Rusijos ambasadorius Turkijoje 62 metų Andrejus Karlovas. Jis į nugarą nušautas, kai sakė kalbą parodos atidaryme. Įtariamasis žudikas, kuris buvo Turkijos policijos pareigūnas, šaudydamas šaukė „Nepamirškite Sirijos“.

Maskvoje nušautas Rusijos diplomatas

Tą pačią dieną, kai Ankaroje nušautas A. Karlovas, savo namuose Maskvoje, kaip skelbė laikraštis „Moskovskij Komsomolets“, rastas negyvas įtakingas Rusijos diplomatas Piotras Polšikovas. Minėtojo dienraščio teigimu, diplomato žmona vyrą rado poros miegamajame, jam ant veido buvo pagalvė. Nuėmę pagalvę, pareigūnai pamatė, kad politiko galva buvo sužalota.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas sako, kad P. Polšikovo mirties greičiausiai tėra incidentas ir neturi nieko bendro su jo valstybinėmis pareigomis, skelbė Rusijos naujienų agentūra REN-TV.

Niujorke JAV prezidento rinkimų dieną miršta Rusijos diplomatas

JAV prezidento rinkimų dieną, lapkričio 8 dieną, praėjus maždaug valandai nuo balsavimo pradžios Niujorko mieste policijos pareigūnai sulaukė pranešimo apie Rusijos konsulate esantį vyrą be sąmonės. Atvykę pareigūnai ir greitosios pagalbos medikai rusui niekuo nebegalėjo padėti – buvo konstatuota diplomato 63 metų Sergejaus Krivovo mirtis.

S. Krivovas, gimęs Rusijoje, Rusijos konsulate dirbo pamainos viršininku, buvo atsakingas už saugumą, skelbė Rusijos žiniasklaida. Iš pradžių konsulato atstovai sakė, kad S. Krivovas nukrito nuo stogo. Vėliau imta teigti, kad jis mirė nuo širdies smūgio. Incidento dieną policijos pareigūnų užpildytoje ataskaitoje teigiama, kad S. Krivovas buvo rastas „su neaiškios kilmės galvos trauma“, sakė Niujorko policijos departamento atstovė.

Atlikus skrodimą ir baigus tyrimą, prieita išvados, kad Rusijos pilietis mirė dėl vidinio kraujavimo krūtinės srityje, kurį greičiausiai sukėlė auglys. Policijos šaltiniai sakė, kad nužudymo versija atmetama ir pabrėžia, kad S. Krivovas jau seniai turėjo sveikatos problemų.

Per plauką išgyvenęs kovos su korupcija Rusijoje aktyvisto advokatas

Šią savaitę iš ketvirto savo buto aukšto Maskvoje iškrito garsus advokatas, vykdęs kovą prieš korupciją.

53 metų Nikolajus Gorochovas liko gyvas vos per plauką, jis „sunkiai susižeidė galvą ir gydomas intensyvios terapijos skyriuje“, teigia advokato bičiulis Billis Browderis. N. Gorochovas atstovavo advokatui Sergejui Magnickiui, kuris į dienos šviesą ištraukė didžiausią šalies istorijoje mokesčių aferą. Vėliau jis buvo nuteistas laisvės atėmimo bausme ir mirtinai sumuštas sulaikytųjų centre Maskvoje. N. Gorochovas tęsė savo kliento darbus.