Dalyvaudamas Romos deklaracijos pasirašymo 60-ųjų metinių renginiuose J.Ratas pažymėjo, kad šio viršūnių susitikimo Italijos sostinėje tikslas – patvirtinti vieningą pažangos siekį ir suformuluoti ES tikslus ateinantiems dešimtmečiams. Premjeras sakė, kad ateityje reikėtų siūlyti realius problemų sprendinius, o ES turėtų tapti artimesnė žmonėms.

Didžiausiu ES pasiekimu J. Ratas laiko taikos ir saugumo užtikrinimą, taip pat – bendrą žmogaus teisių ir laisvių įtvirtinimą.

Penktadienį Estijos premjeras Romos Tre universitete per akademinę konferenciją „March for Europe“ (Žygis už Europą) skaitė paskaitą apie ES ateities viziją. Tarp kitų šioje diskusijoje dalyvavo buvę Italijos premjerai Enrico Letta ir Mario Monti, ES regionų komiteto pirmininkas Markku Markkula.

Italijos ministro pirmininko Paolo Gentiloni kvietimu J. Ratas dalyvavo susitikime su ES darbdavių organizacijų ir profesinių sąjungų atstovais. Šiame susitikime taip pat dalyvavo Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junkeris, Maltos premjeras Josephas Muscatas, Europos Parlamento pirmininkas Antonio Tajani ir Švedijos premjeras Stefanas Lofvenas.

Penktadienio vakarą ES lyderiai Vatikane susitiko su popiežiumi, o J. Ratas ir jį lydinti delegacija taip pat dalyvavo renginyje skirtame Suomijos ambasados Romoje įsteigimo 100-osioms metinėms.

Šeštadienį Romos Kapitolijuje vyks iškilminga ceremonija Romos deklaracijos 60-ųjų metinių proga. Per šį susitikimą bus aptarta dabartinė ES padėtis ir bloko ateitis; bus priimtas deklaracija, išdėstanti bendrą ES koncepciją ateinantiems dešimtmečiams.

Pasak J.Ratas, siekiant užtikrinti Europos ateitį svarbu žmonėms išaiškinti, kaip veikia ES ir kaip jos veikla susijusi su jų kasdieniu gyvenimu, kaip ji išplečia žmonių galimybes.

Romos deklaracijos 60-mečio išvakarėse Estijos premjeras pasiuntė laišką Europos Vadovų Tarybos ir Europos Komisijos pirmininkas, taip pat Maltos ir Italijos vyriausybių vadovams, kuriems buvo patikėta parengti naujosios Romos deklaracijos tekstą. J. Ratas pabrėžė, kad po Didžiosios Britanijos apsisprendimo palikti Bendriją likusios 27 ES narės privalo būti vieningos, ryžtingos ir solidarios.
J.Ratas vizitas Romoje baigsis vėliau šeštadienį.