Darydamas pareiškimą iš Ovaliojo kabineto, D.Trumpas, kuris atrodė santūrus, sakė, kad pirmasis svarbus jo pasiūlytas įstatymo projektas buvo „labai, labai geras“ tekstas ir kad jis žlugo „labai mažu skirtumu“, nesutariant respublikonų daugumai.

Naujasis prezidentas, kuris anksčiau, kaip verslininkas, dešimtmečius gyrėsi savo derybiniais sugebėjimais, sakė, kad įstatymų rengimas buvo „įdomi patirtis“, ir kaltino demokratus dėl nesusitarimo.

D.Trumpas prognozavo, kad dabartinė sveikatos apsaugos sistema – ankstesnio prezidento Baracko Obamos įvykdyta reforma – „liausis egzistavusi“, ir žadėjo dabar greit pereiti prie mokesčių reformos.

Anksčiau penktadienį D.Trumpas prieš pat balsavimą paprašė Atstovų Rūmų pirmininko Paulo Ryano atšaukti respublikonų sveikatos apsaugos įstatymo projektą. Tai didelė politinė prezidento nesėkmė.

Su šiuo itin rizikingu balsavimu jis siejo savo, kaip sutarčių sudarinėtojo, reputaciją, nors respublikonų „maištininkai“ grasino sužlugdyti savo pačių partijos bandymą atšaukti ir pakeisti „Obamacare“.

Ši karti nesėkmė pademonstravo D.Trumpo galių prastumti ambicingą įstatymų leidybos darbotvarkę ribas, nors respublikonai ir kontroliuoja abejus Kongreso rūmus.

Kaip rašo BBC, remdamasi skirtingais šaltiniais, prezidento bendrapartiečiai respublikonai nebuvo patenkinti jo siūlomu įstatymo projektu - šis skaičius svyruoja nuo 28 iki 35. Šis projektas nesulaukė ir didelio visuomenės palaikymo - naujas tyrimas rodo, kad tik 17 proc. respondentų teigiamai vertino D. Trumpo planus.