Už šį nutarimą dėl kreipimosi į JAV Kongresą nubalsavo 232 iš posėdyje dalyvavusių 327 deputatų 450 vietų Aukščiausioje Radoje, pranešė vienas naujienų agentūros „Unian“ korespondentas.

„Laikantis Budapešto memorandumo dvasios ir raidės, taip pat plėtojant strateginę partnerystę tarp mūsų valstybių, kreipiamės į JAV ir prašom iš naujo išnagrinėti klausimą dėl gynybos sutarties su Ukraina bei suteikti Ukrainai pagrindinės NATO nepriklausančios partnerės statusą“, – sakoma kreipimesi.

Įstatymų leidėjai pažymėjo, kad Ukraina siekia reikšmingai sustiprinti dvišalę partnerystę su Jungtinėmis Valstijomis saugumo srityje. Pasak jų, pagrindinio JAV partnerio statusas yra suteiktas tiek valstybėms, kuriose viešpatauja taika – Australijai, Naujajai Zelandijai, Japonijai – tiek į konfliktus įsitraukusioms šalims, tokioms kaip Pietų Korėja, Afganistanas arba Izraelis.

„Pagrindinės NATO nepriklausančios partnerės statuso suteikimas Ukrainai ir dvišalės Ukrainos ir JAV gynybos sutarties sudarymas padarytų didžiulę įtaką (pastangoms) nutraukti Rusijos agresiją prieš Ukrainą, agresorės sustabdymui ir užkirsti kelią kurstyti didelį karą Europoje“, – sakoma Aukščiausiosios Rados dokumente.