19 val., kai milijonai rusų sėdosi prie vakarienės stalo, centras paskelbė savo naujausio tyrimo rezultatus. Šį kartą tyrimas buvo susijęs su Rusijoje „pilkuoju kardinolu“ ir „putinizmo autoriumi“ vadinamu prezidento padėjėju Vladislavu Surkovu.

Tiesa, jam itin sunku išlikti šešėlyje tuo metu, kai jo žmona socialiniuose tinkluose dosniai dalinasi nuotraukomis iš judviejų gyvenimo. Būtent tai leido žurnalistams išsiaiškinti, kad V. Surkovas ir jo gražuolė šviesiaplaukė žmona Natalija Dubovickaja turi ne vieną, o du erdvius namus Rusijos elito pamėgtoje uždaroje gyvenvietėje už 12 kilometrų nuo Maskvos.

A. Koniachinas „The Daily Beast“ sakė, kad atlikdami žurnalistinį tyrimą reporteriai išanalizavo Natalijos draugų ir pas ją reguliariai besisvečiuojančių žmonių feisbuke publikuotas nuotraukas bei viešai prieinamą informaciją apie oficialias V. Surkovo pajamas.

„Jo šeimos oficialios metinės pajamos siekia maždaug 17 mln. rublių (maždaug 0,27 mln. Eur). Ir tokios sumos nepakaktų gyventi taip prabangiai“, – sakė žurnalistas.

Vienoje iš žurnalistų paskelbtų nuotraukų N. Dubovickaja su draugėmis – Rusijos garsenybių ir milijardierių žmonomis – apsirengusios Marijos Antuanetės laikų baroko stiliaus drabužiais. Kitoje – kai kurios damos iš tos pačios kompanijos jau apsivilkusios kamufliažinę aprangą sėdi ant karinės mašinos. Dar kitoje – jos skrenda į Dubajų privačiu lėktuvu.

Kita stotelė Mar-a-Lago? Žinoma, skonis primena D. Trumpo, net jei ir pinigai yra „putiniški“.
Žurnalistų ataskaitoje minima ir V. Surkovo namuose itin dažnai besilankanti televizijos kanalo „Russia Today“ vyriausioji redaktorė Margarita Simonian.

Tyrimų valdymo centras buvo įkurtas tik prieš kelis mėnesius ir yra finansuojamas Michailo Chodorkovskio, kuris beveik dešimtmetį praleido kalėjime. Centras naudojasi viešais informacijos šaltiniais, kad fiksuotų korupciją ir piktnaudžiavimo valdžia atvejus.

Sausį šio centro žurnalistas Sergejus Kanevas pirmasis nepriklausomame Rusijos žurnale „Novoje vremia“ paskelbė apie slaptą vienos iš V. Putino dukterų – Marijos Voroncovos – gyvenimą bei pelningą verslą Maskvos centre.

A. Koniachinas „The Daily Beast“ sakė, kad atlikdami žurnalistinį tyrimą reporteriai išanalizavo Natalijos draugų ir pas ją reguliariai besisvečiuojančių žmonių feisbuke publikuotas nuotraukas bei viešai prieinamą informaciją apie oficialias V. Surkovo pajamas.

„Rusams jau įgriso stebėti, kokie korumpuoti yra aukšto rango valdininkai. Jie netgi išsipusto, kaip Prancūzijos karaliai. Visuomenė itin nori matyti, kaip atskleidžiamos galingųjų paslaptys“, – sakė anksčiau rusiškoje žurnalo „Forbes“ versijoje dirbęs A. Koniachinas.

Beveik kiekvieną savaitę rusai išgirsta apie naują didelį ažiotažą sukėlusį informacijos nutekinimą ar kokį nors skandalą, susijusį su V. Putino artimiausiais draugais. Žurnalistiniai tyrimai atskleidžia, kokias jachtas, rūmus, didelius žemės plotus ar asmeninius lėktuvus turi aukšto rango Rusijos valdininkai.

Vladislavas Surkovas

Likus metams iki prezidento rinkimų, Rusija ima vis labiau panašėti į milžinišką sietą, iš kurio per skyles pilasi informacija. Per mažiau nei savaitę beveik vienas milijonas žmonių susipažino su ataskaita apie V. Surkovą feisbuke, rusiškame socialiniame tinkle „Odnoklasniki“ bei „YouTube“ ir „Echo Moskvy“ tinklalapiuose.

Anksčiau šį mėnesį Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno tinklalapyje „Kovos su korupcija fondas“ buvo skelbiama, kad buvęs Rusijos prezidentas ir dabartinis premjeras Dmitrijus Medvedevas yra kaltinamas dėl didelio masto korupcijos.

Fondas skelbia, kad D. Medvedevui priklauso 85 mln. JAV dolerių (79,17 mln. Eur) vertės rūmai už Maskvos. Iki praėjusio pirmadienio A. Navalno tyrimo išvadas „YouTube“ svetainėje pažiūrėjo beveik 9 mln. žmonių.

Praėjusių metų liepą savo tyrimais garsėjantis laikraštis „Novaja gazeta“ rusams atskleidė ryšį tarp vieno iš Rusijos prezidento artimiausių žmonių, buvusio vicepremjero ir dabartino naftos milžinės „Rosneft“ vadovo Igorio Sečino ir įstabaus grožio jachtos „St. Princess Olga“. Beje, I. Sečinas, anksčiau glaudžiai dirbęs su JAV prezidento Donaldo Trumpo valstybės sekretoriumi ir buvusiu naftos kompanijos „Exxon“ vadovu Rexu Tillesonu, kelerius metus vengė viešai deklaruoti savo pajamas.

Tačiau I. Sečino žmona Olga padėjo žurnalistams viską išsiaiškinti socialiniuose tinkluose skelbdama nuotraukas, kuriose užfiksuota puikiai leidžianti laiką jachtoje Italijoje ir Ispanijoje. „Novaja gazeta“ ir Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos viešinio projektas O. Sečinos nuotraukas ir geolokacines nuorodas įtraukė į savo ataskaitą.

„Novaja gazeta“ skelbia, kad I. Sečinas, vienas iš V. Putinui artimų žmonių, kuriuos žurnalistai vadina „neliečiamaisiais“, realybėje leidžia daugiau pinigų, nei uždirba vadovaudamas bendrovei „Rosneft“. Jis padavė laikraštį „Novaja gazeta“ į teismą ir laimėjo bylą bei privertė laikraštį paneigti teiginius dėl korupcijos, tačiau ne detales apie kelionę jachta.

Daugiau nei 800 tūkst. žmonių perskaitė „Novaja gazeta“ straipsnį apie I. Sečino turtus. Tai yra įspūdingas skaičius laikraščiui, kurio tiražas siekia vos 184 tūkst. 400.

Tik ar tai turės kokį nors poveikį? Rusijoje padėtis labai primena tai, kas vyksta Amerikoje.
„Tyrimų žanras labai populiarėja, – sakė „Novaja gazeta“ žurnalistas Pavelas Kanyginas. – Žurnalistai atskleidžia V. Putino artimiausių žmonių – Surkovo, Sečino, Medvedevo – korumpuotumą.

Tačiau visuomenė kol kas dar neanalizuoja paties prezidento korumpuotumo. Į jį žvelgiama kaip į tėvą, kūrėją, ir tyrimai, susiję su V. Putino dukterimis ar jo turtais, paskęsta susižavėjimo lyderiu jūroje. Žmonės vis dar nori, kad jį suptų paslapties šydas.“