JAV pareigūnai reporteriams pranešė, kad devynioms oro bendrovėms iš aštuonių šalių buvo nurodyta per 96 valandas, pradedant nuo 3 val. vietos laiku (7 val. Grinvičo laiku), uždrausti į orlaivio saloną įnešti didesnius negu mobilusis ar išmanusis telefonas įtaisus.

Šis draudimas, kuris galioja tiesioginiuose skrydžiuose į Jungtines Valstijas, taikomas nešiojamiesiems kompiuteriams, planšetiniams kompiuteriams ir nešiojamoms žaidimų konsolėms.

Naujųjų taisyklių privalės laikytis iš Artimųjų Rytų, Turkijos ir Šiaurės Afrikos oro uostų kasdien vykdomų maždaug 50 skrydžių į JAV keleiviai.

„Apribojimai nustatomi dėl įvertintos žvalgybinės informacijos ir mes manome, jog tai teisinga priemonė, kuri bus įgyvendinta tinkamose vietose siekiant užtikrinti keliautojų saugumą“, – pareiškė vienas JAV pareigūnas.

Su agentūra AFP anonimiškai kalbėję pareigūnai atsisakė išsamiau kalbėti apie „žvalgybinę informaciją“, dėl kurios Transporto saugumo administracija priėmė sprendimą dėl tokio draudimo.

Tuo tarpu televizijos kanalas CNN, citavęs vieną JAV pareigūną, pranešė, kad draudimas, kaip manoma, yra susijęs su grėsme, kurią „al-Qaeda“ kelia Arabijos pusiasalyje.

„Įvertinta žvalgybinė informacija rodo, kad teroristų grupės ir toliau taikosi į keleivinius orlaivius ir agresyviai ieško naujoviškų būdų savo išpuoliams rengti, įskaitant, be kita ko, sprogstamųjų įtaisų įrengimą įvairiuose vartotojams skirtuose įtaisuose“, – pareiškė minėtas pareigūnas.

Draudimas taikomas iš Amano, Kairo, Stambulo, Džedos, Rijado, Kuveito, Kasablankos, Dohos, Dubajaus ir Abu Dabio oro uostų į JAV tiesiogiai skrendantiems orlaiviams.

JAV oro vežėjai tiesioginių skrydžių į šiuos oro uostus nevykdo, tad jiems šis draudimas, kuris taikomas „Royal Jordanian“, „EgyptAir“, „Turkish Airlines“, „Saudi Airlines“, „Kuwait Airways“, „Royal Air Maroc“, „Qatar Airways“, „Emirates“ ir „Etihad Airways“, nėra aktualus.

Už draudimo laikymąsi bus atsakingos oro bendrovės. Jeigu jos jo nesilaikys, jos gali prarasti teisę vykdyti skrydžius į Jungtines Valstijas. Galutinė draudimo galiojimo data nebuvo nustatyta ir pareigūnai kol kas nesako, ar šis draudimas galėtų būti nustatytas ir skrydžiams iš kitų oro uostų.