A. Lukašenka pavadino Minską vieningos Europos šalininku

„Artėjantis renginys yra visiškai skaidrus ir aš reikalauju visų jūsų, kad šis renginys mūsų šalies teritorijoje būtų skaidrus ir visi renginiai būtų prieinami ne tik mūsų draugams iš Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos, Eurazijos ekonominės sąjungos, Nepriklausomų valstybių sandraugos, bet ir Šiaurės Atlanto bloko NATO atstovams“, – pareiškė A. Lukašenka

„Mes nieko neslepiame ir neturime slėpti. Jeigu NATO atstovai nori dalyvauti mūsų pratybose, esate laukiami. Juo labiau, aš tokią informaciją ir tokius signalus iš jų pusės jau gaunu“, – teigė Baltarusijos prezidentas.

Baltarusijos lyderio teigimu, „mes nuo nieko nesislepiame“. Jis pabrėžė, kad į pratybas pakvies visus norinčius, kurie galės įsitikinti išskirtinai gynybiniu jų pobūdžiu. „Nei mes, nei Rusijos Federacija šia kryptimi neketiname ne tai kad ką nors pulti, mes nesiruošiame čia ką nors provokuoti. Mes dėl viso pikto ruošiamės užtikrinti savo saugumą bet kokiu atveju“, – pareiškė A. Lukašenka.

A. Lukašenka į Baltarusiją pakvietė TVF misiją

Baltarusijos vadovas taip pat pabrėžė, kad Gynybos ministerijai pavedė kruopščiai apgalvoti sąveikos su valstybinėmis ir vietos valdžios institucijomis klausimus visais pratybų aspektais.

A. Lukašenka pridūrė, kad lankymasis Baltarusijoje Rusijos kariškių atmintyje turi palikti „tik teigiamas emocijas“.

„Tai mūsų žmonės. Mums skirta kartu stovėti už savo saugumą ir gynybą“, – sakė Baltarusijos lyderis.

Rusijos ir Baltarusijos kariuomenių strateginės pratybos „Zapad 2017“ vyks rugsėjo 14–20 dienomis, pirmadienį pranešė Baltarusijos gynybos ministras Andrejus Ravkovas.

„Planuojama, kad pratybos „Zapad 2017“ vyks rugsėjo 14–20 dienomis“, – ministro žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra BELTA.

Pasak A. Ravkovo, „šių mokymų teritorinis mastas labai didelis: pradedant Kolos kryptimi arktinėje zonoje, baigiant Baltarusija“.

Ministras nurodė, kad bendras pratybose dalyvausiančių karių skaičius neviršys 13 tūkst. karių, kaip numatyta 2011 metų Vienos memorandume.

„Planuojama, kad mūsų teritorijoje per bendras strategines pratybas dalyvaus apie 3 tūkst. Rusijos Federacijos karių ir apie 280 technikos vienetų“, – sakė jis.

Aleksandras Lukašenka

Be antžeminių pajėgų, manevruose dalyvaus iki 25 Rusijos orlaivių.

„Jokio ažiotažo nėra. Viskas kaip planuota“, – teigė A. Ravkovas.

Pasak ministro, šių mokymų tikslas – patikrinti regioninės karių grupės parengtį vykdyti Rusijos ir Baltarusijos „sąjunginės valstybės“ gynybos užduotis.

„Regioninės pajėgų grupės, jos paruošimo ir veiksmų pratybų orientacija – būtent gynybinė. Kad NATO ir Vakarų valstybių atstovai galėtų tuo įsitikinti, mes kviečiame atitinkamą kategoriją“ stebėti pratybas, sakė A. Ravkovas.

„Išsiųsime kvietimus, likus 50 dienų iki pratybų pradžios. Poreikiai, kuriuos skelbia Vakarų partneriai, bus išpildyti“, – teigė ministras.

Baltarusija nenutrauks karinio bendradarbiavimo su Rusija

Baltarusija dėl nesutarimų kitose srityse neketina nutraukti karinio bendradarbiavimo su Rusija, pareiškė prezidentas Aleksandras Lukašenka.

„Masinio informavimo priemonėms ypač pažymėsiu, kad kitaip negu mano pavieniai „ekspertai“, niekas neketina nutraukti bendradarbiavimo su Rusija karinėje srityje dėl iškilusių nesutarimų kitose sferose“, – sakydamas kalbą apie planuojamas bendras Rusijos ir Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų strategines pratybas „Zapad 2017“ (Vakarai 2017) pabrėžė A. Lukašenka. Jo žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra „BelTa“.

„Priešingai, pratybos pademonstruoja mūsų pastovumą užtikrinant dviejų broliškų šalių saugumą“, – sakė A. Lukašenka.

„Kad ir kaip klostytųsi mūsų santykiai naftos, dujų, maisto produktų ir panašių dalykų srityje, visa tai – išsprendžiami klausimai. Tai mūsų – Baltarusijos ir Rusijos – klausimai. O štai juokauti dėl saugumo, gynybinių mūsų bendrų sienų pajėgumų jokiu būdu negalima. Tuo niekaip neprekiaujama“, – pridūrė jis.

Pasak Baltarusijos lyderio, tarptautinė situacija įpareigoja nuolat kelti regioninės pajėgų grupės meistriškumą ir lygį sąjunginės valstybės vakarinių sienų apsaugai.

„Būsimos pratybos yra geriausias būdas patikrinti abiejų šalių kariškių pasirengimą bendradarbiauti. Tokiu būdu mes stipriname savo bendrus gynybinius pajėgumus ir toliau tai darysime“, – sakė jis.

A. Lukašenka taip pat atkreipė dėmesį į faktą, kad prieš daug metų Baltarusija ir Rusija susitarė paeiliui rengti tokias pratybas abiejų šalių teritorijoje, ir pridūrė, kad dabar atėjo Baltarusijos eilė.

Baltarusija ir Rusija vakaruose yra sukūrusios galingą ginkluotųjų pajėgų grupę, kurios pagrindas – baltarusių kariuomenė, sakė A. Lukašenka.

„Konflikto, neduok Dieve, karo atvejui yra tam tikras baltarusių ginkluotųjų pajėgų kovos veiksmų, kuriuos iškart paremia atitinkamos Rusijos Federacijos ginkluotosios pajėgos, planas. Mes niekada nuo nieko neslėpėme ir neslepiame, kad taikos metu paraką reikia laikyti sausą“, – pažymėjo jis.

Baltarusijos gynybos ministras Andrejus Ravkovas pirmadienį nurodė, kad Rusijos ir Baltarusijos kariuomenių strateginės pratybos „Zapad 2017“ vyks rugsėjo 14–20 dienomis. Pasak jo, manevruose Baltarusijoje dalyvaus apie 3 tūkst. Rusijos karių ir iki 280 karinės technikos vienetų, taip pat iki 25 orlaivių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (206)