Apie 30 tūkst. asmenų, palaikančių kurdus, šeštadienį dalyvavo mitinge, kuriame raginta per balandžio 16-osios referendumą dėl prezidento Recepo Tayyipo Erdogano galių išplėtimo, balsuoti „NE“.

Daugelis dalyvių turėjo uždraustosios Kurdistano darbininkų partijos (PKK) simbolių. Ši partija daugiau kaip tris dešimtmečius kovoja su Turkijos valstybe.

„Vakar (šeštadienį) Vokietija pasirašė po dar vien skandalu“, – sakė televizijai „CNN-Turk“ prezidentūros atstovas Ibrahimas Kalinas ir piktinosi, kad buvo atvirai naudojami „separatinės teroro grupės“ PKK simboliai.

„Vakar buvo pakviestas, buvo iškviestas Vokietijos ambasadorius į Užsienio reikalų ministeriją, kur visa tai buvo griežčiausiai pasmerkta“, – nurodė jis.

Demonstrantai pasinaudojo artėjančią kurdų Naujųjų metų švente Naurūzu kaip „pretekstu“ mitingui, nors tie Naujieji metai prasideda tik antradienį.

Užsienio reikalų ministerija šeštadienį apkaltino Vokietijos valdžią veidmainiavimu, kai buvo leista vieniems protestuoti, o turkų ministrams neleista dalyvauti kampanijoje, raginančioje balsuoti „TAIP“ per referendumą Turkijoje.

Turkų pareigūnai nurodė, kad protestuotojai turėjo pačioje Vokietijoje uždraustos kurdų grupuotės vėliavas; Užsienio reikalų ministerija pažymėjo, kad leidimas mitinguoti yra „ryškiausias dvigubų standartų pavyzdys“.

Daugelis protestuotojų laikė iškėlę iki gyvos galvos Turkijoje įkalinto PKK lyderio Abdullah Ocalano portretus ir reikalavo jį paleisti.

Nuo 1984 metų, kai PKK pradėjo sukilimą, iš pradžių dėl Kurdistano nepriklausomybėms Turkijos pietuose, o vėliau dėl didesnės autonomijos ir teisių, žuvo dešimtys tūkstančių žmonių.

Ši grupuotė laikoma teroro organizacija ne tik Turkijoje, bet ir Europos Sąjungoje ir JAV.