B. Johnsonas Mogadišo centre susitiko su naujuoju Somalio prezidentu Mohamedu Abdullahi Mohamedu, pranešė Somalio pajėgos ir Britanijos užsienio reikalų biuras.

Jis taip pat stebėjo Britanijos kariuomenės surengtas pratybas Somalio kariams bei Afrikos Sąjungos misijos Somalyje pajėgoms (AMISOM), sakoma britų pranešime.

Be kita ko, B. Johnsonas lankėsi operacijų centre, koordinuojančiame kovos su sausra Somalyje veiksmus, susitiko su regiono lyderiais ir įstatymų leidėjais bei prisijungė prie pratybų, turinčių patobulinti šalies teisingumo sistemą, priduriama jame.

Pagalbos agentūros teigė, kad dėl sausros apie trys milijonai žmonių atsidūrė krizėje, prisidėjusioje prie sudėtingos kovos su džihadistų sukilėliais.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) vasarį perspėjo, kad Somalyje po 25 metų gresia trečias badas. 2011 metais nuo bado mirė apie 260 tūkst. žmonių.

Pasak PSO, daugiau kaip 6,2 mln. žmonių – pusei šalies gyventojų – reikalinga skubi humanitarinė pagalba.

Vasario 28 dieną šalyje dėl sausros buvo paskelbta „nacionalinė nelaimė“.

Somalis yra viena iš trijų pasaulio valstybių, atsidūrusių ant bado slenksčio.

Pietų Sudane 100 tūkst. žmonių jau badauja.

Iš viso Somalyje, Pietų Sudane, Jemene ir Nigerijoje alksta daugiau kaip 20 mln. žmonių.

Apie B. Johnsono vizitą nebuvo iš anksto pranešta saugumo sumetimais.

Britanijos diplomatijos vadovas pradėjo savo vizitą po Rytų Afriką. Iš Mogadišo jis vyks į Ugandą.

Vėliau jis lankysis Etiopijoje bei Kenijoje, „kur aptars regioninio saugumo ir klestėjimo klausimus, artėjančią Somalio konferenciją, vyksiančią Londone 2017-ųjų gegužės 11 dieną, bei 2018-ųjų balandį vyksiantį Tautų Sandraugos viršūnių susitikimą“, pranešė B. Johnsono biuras.

Naujienų agentūros AFP žurnalistas iš Ugandos sostinės Kampalos sakė, kad B. Johnsonas susitiko su prezidentu Yoweri Museveni ir padėkojo jam už paramą AMISOM.

AMISOM pajėgos šiuo metu yra dislokuotos Somalyje, ir padeda šalies tarptautinės bendruomenės pripažįstamai administracijai kovoti su islamistų grupuote „al Shebab“.

Šios pajėgos turi 22 tūkst. karių, kurių didžiąją dalį – 6 200 – sudaro ugandiečiai.

Praėjusį birželį šalis pranešė planuojanti išvesti savo karius iš Somalio 2017-ųjų gruodį.