Senatas oficialiai priėmė malonaus būdo respublikono D. Coatso kandidatūrą 85 balsais prieš 12. Iki sausio pradžios jis Senate atstovavo Indianos valstijai.

Baltieji rūmai, formuodami nacionalinio saugumo ir kariuomenės politikos komandą, susidūrė su sunkumais. D. Trumpo nacionalinio saugumo patarėjas Michaelas Flynnas praėjusį mėnesį buvo priverstas atsistatydinti, nes jis suklaidino administracijos pareigūnus, informuodamas juos apie savo pokalbius su Rusijos pareigūnais.

D. Coatso kandidatūra buvo iškelta sausio 7 dieną, tačiau jis atsidūrė administracijos pareigūnų, kuriuos turi patvirtinti Senatas, sąrašo pabaigoje.

Nacionalinės žvalgybos direktorius bus atsakingas už 17 įstaigų nacionalinio saugumo srityje, įskaitant Centrinę žvalgybos valdybą (CŽV), Nacionalinio saugumo agentūrą (NSA), Gynybos žvalgybos agentūrą (DIA) ir Federalinį tyrimų biurą (FTB).

73 metų D. Coatsas nuo 1989 iki 1999 metų ir nuo 2011-ųjų iki kadencijos pabaigos sausio 3-ąją atstovavo Indianos respublikonams Senate.

Valdant George‘o W. Busho administracijai 2001–2005 metais jis buvo JAV ambasadorius Vokietijoje.

Jis taip pat buvo tarp šešių JAV įstatymų leidėjų ir trijų Baltųjų rūmų padėjėjų, kuriuos Maskva 2014 metais įtraukė į „juoduosius sąrašus“, reaguodama į JAV sankcijas Rusijai, atplėšusiai Krymą nuo Ukrainos.

Šis buvęs senatorius, kuris rėmė griežtas sankcijas Maskvai, tai pavadino garbe.

Tačiau per jo patvirtinimo posėdį Senato žvalgybos komitete vasario 28-ąją jo buvę kolegos perspėjo, kad D. Coatsas gali būti „pernelyg malonus“ darbui Baltuosiuose rūmuose, kur kai kurie kabineto pareigūnai jau nesutaria su D. Trumpo patarėjais dėl politikos ir personalo.

„Esate vienas maloniausių ir mandagiausių mano sutiktų žmonių“, – sakė senatorius Angusas Kingas.

„Nesu tikras, kad malonumas ir mandagumas yra tos savybės, kokias norėčiau matyti šiame poste“, – sakė jis.

„Jums teks pranešti (žinias) prezidentui, kuris gali norėti arba nenorėti girdėti tai, ką turite pasakyti“, – pridūrė A. Kingas.