Dėl to daugumos šalių partnerių kariai nebegali treniruotis ar mokytis su NATO valstybių kariais. NATO nuomone, tai gali turėti įtakos svarbioms Aljanso misijoms, pavyzdžiui, Kosove, Afganistane ar Viduržemio jūroje.

„Turkijos vykdoma partnerystės programų blokada yra labai rimta problema“, – laikraštis cituoja aukštus NATO šaltinius.

Dėl to, pavyzdžiui, naujame mokymų kurse NATO karo akademijoje Romoje negali dalyvauti nė vienas šalies partnerės karys.

Kelios šalys partnerės laiškuose NATO generaliniam sekretoriui Jensui Stoltenbergui įspėjo dėl „rimtų Ankaros vykdomos blokados padarinių“.

„Ilgainiui mūsų sąveikos erozija gali paveikti mūsų gebėjimą dalyvauti aukšto lygio NATO pratybose ir remti NATO vadovaujamas operacijas“, – sakoma Suomijos ambasadorės NATO Pirittos Asunmaa laiške J. Stoltenbergui.

Tai esą būtų „didelis nuostolis“ abiem pusėms, Suomijai ir NATO.

Šios blokados priežastis yra ginčas tarp Turkijos ir Austrijos.

Ankara blokuoja visas NATO partnerystės programas, kuriose dalyvauja Austrija.

Taip Ankara reaguoja į pasikartojančius Vienos reikalavimus nutraukti ES stojimo derybas su Turkija bei Austrijos vyriausybės kritiką dėl prezidento Recepo Tayyipo Erdogano vykdomos politikos.

Šalys partnerės NATO yra svarbios.

Jos remia Aljansą kovinėse operacijose, treniruočių misijose, kovoje su korupcija gynybos sektoriuje ar naikinant amuniciją ar sausumos minas.

Be to, jos suteikia karinių žvalgybinių duomenų.