Park Geun-hye savo teisinės neliečiamybės neteko Konstituciniam Teismui penktadienį nusprendus oficialiai nutraukti jos valdymą, dėl įtarimų, kad ji bendrininkavo su savo slapta patikėtine Choi Soon-Sil, prievartaudavusia pinigus iš kompanijų, ir leido jai daryti įtaką vyriausybei.

Prokurorai informavo Park Geun-hye advokatą, kad ją kaip įtariamąją iškvies antradienį. Daugiau detalių nepateikiama.

Dėl šio skandalo jau yra apkaltinta dešimtys garsių figūrų, tarp jų – kai kurie Park Geun-hye administracijos aukščiausio rango pareigūnai ir „Samsung“ paveldėtojas Lee Jae-yongas.

Park Geun-hye taip pat gali grėsti turto prievartavimo, kyšininkavimo ir kiti kriminaliniai kaltinimai, bet ji neigia padariusi ką nors neteisėta ir atmeta įtarimus korupcija.

„Nors tam prireiks laiko, tikiu, kad tiesa tikrai išaiškės“, – sekmadienį išvykusi iš prezidentūros – Mėlynųjų rūmų – pareiškė Park Geun-hye.

Jos komentarai padidino susirūpinimą, kad gali toliau didėti visuomenės susiskaldymas dėl jos likimo. Po penktadienį paskelbto Konstitucinio Teismo sprendimo kilus Park Geun-hye šalininkų ir policijos susirėmimams, žuvo trys žmonės, o dar dešimtys buvo sužeisti.

Pagal įstatymus naujo prezidento rinkimai turi būti surengti per du mėnesius nuo Teismo penktadienio sprendimo. Vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad rinkimai įvyks gegužės 9 dieną.

Visuomenės apklausos rodo, kad rinkimus turėtų laimėti liberalus teisininkas, opozicijos lyderis Moon Jae-inas, kuris 2012 metais pralaimėjo Park Geun-hye.