Kaip sakoma Gruzijos susitaikymo ir pilietinės lygybės valstybės ministro paskelbtame pareiškime, toks sprendimas „yra dar vienas geras pavyzdys nuo 2008 metų vykdomos Pietų Osetijos aneksijos de facto pratęsimo“.

„RF (Rusijos Federacija) ir Pietų Osetijos de facto valdžia jau pasirašė dešimtis tokių vadinamų susitarimų, kurie padeda Rusijai stiprinti visišką ir išskirtinę okupuotų Gruzijos teritorijų kontrolę“, – sakoma pareiškime.

Ministerija ragina tarptautinę bendruomenę atitinkamai įvertinti šiuos veiksmus ir pareikalauti, kad Rusija vykdytų prisiimtus tarptautinius įsipareigojimus.

Rusijos vyriausybė pritarė susitarimo projektui dėl Pietų Osetijos kai kurių ginkluotųjų pajėgų dalinių įtraukimo į Rusijos ginkluotąsias pajėgas ir pateikė jį prezidentui. Atitinkama nutartis buvo paskelbta praėjusį pirmadienį oficialioje internetinėje svetainėje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pritarė šiam siūlymui ir nurodė Gynybos ministerija vesti derybas su Pietų Osetija bei pasirašyti susitarimą.

2010 metų duomenimis Pietų Osetijos armiją sudaro 1250 karių ir dar apie 15 tūkstančių yra rezerve.

Maskvos remiama Pietų Osetija ir Abchazija su Tbilisio centrine vyriausybe konfliktavo nuo praėjusio amžiaus 10-ojo dešimtmečio ir buvo faktiškai jai nepavaldžios. Daug metų didėjusi įtampa 2008-ųjų rugpjūtį prasiveržė trumpu, bet intensyviu Rusijos ir Gruzijos karu, po kurio Maskva pripažino abiejų separatistinių teritorijų nepriklausomybę.

Rusijos pavyzdžiu yra pasekusios tik trys kitos Jungtinių Tautų narės: Nikaragva, Venesuela ir Nauru.