Joje taip pat sakoma, kad priėmus dabar Kongrese svarstomą įstatymą, kurį palaiko prezidentas Donaldas Trumpas, federalinio biudžeto deficitas per artimiausią dešimtmetį sumažėtų apie 337 mlrd. dolerių. Tačiau turint galvoje JAV ekonomikos dydį, ši sutaupyta suma būtų gana maža.

„2018-aisiais pagal įstatymą būtų neapdrausta 14 mln. žmonių daugiau negu pagal dabartinį įstatymą“, – sakė Kongreso biudžeto tarnyba (CBO) savo itin lauktoje ataskaitoje apie naujojo įstatymo, vadinamo Amerikos sveikatos apsaugos aktu, įtaką biudžetui.

Pasak CBO, neapdraustų žmonių skaičius išaugtų tolesniais metais: „iki 21 mln. 2020-aisiais ir iki 24 mln. 2026 metais“, palyginus su apdraustųjų skaičiumi pagal dabar galiojančią D. Trumpo pirmtako demokrato Baracko Obamos priimtą sveikatos reformą.

Ataskaitoje taip pat teigiama, kad individualių polisų turėtojams sveikatos draudimo įmokos 2018 ir 2019 metais padidėtų 15–20 proc., „daugiausia dėl to, kad būtų panaikintos nuobaudos už neturimą sveikatos draudimą, o tai mažiau skatins apsidrausti palyginus sveikus žmones“.

Visgi draudimo įmokos pradėtų mažėti 2020 metais dėl dotacijų, kurios leistų padidinti mokesčių lengvatas neturtingiems amerikiečiams ir darbininkams. Be to, prognozuojama, kad pradės draustis daugiau jaunesnių žmonių.

Tačiau iki 2026 metų išlaidos 55–64 metų amžiaus žmonėms būtų 20–25 proc. didesnės, teigė CBO.

Nors prognozuojama, kad sveikatos draudimą prarastų daugybė amerikiečių, Atstovų Rūmų pirmininkas Paulas Ryanas pasiūlė pozityviai pasižiūrėti į CBO ataskaitą.

„Ši ataskaita patvirtina, kad Amerikos sveikatos apsaugos aktas sumažins įmokas ir padidins prieigą prie kokybiškos ir prieinamos priežiūros“, – sakė P. Ryanas.

„Pripažįstu ir suprantu nerimą, ar bus užtikrinta, jog draudimas bus prieinamas žmonėms, – pridūrė jis. – Galiojant „Obamacare“ matėme, kaip vyriausybės nustatytas draudimas neužtikrina vienodos prieigos prie sveikatos apsaugos, o dabar šis įstatymas griūna.“

Įtakingas Senato demokratas Chuckas Schumeris sakė, kad ši ataskaita turėtų tapti „grėsmingu „stop“ ženklu“ respublikonų pastangoms panaikinti „Obamacare“.

„CBO įvertinimas rodo, kokie tušti buvo prezidento pažadai, kad kiekvienas bus apdraustas, o kainos sumažės“, – pridūrė jis.