„Turkija turėtų dar kartą įvertinti sausumos perėjas“, nustatytas pagal 2016 metų kovo 18 dienos migrantų sutartį su ES, pareiškė Turkijos ES reikalų ministras Omeras Celikas, kurį cituoja valstybinė naujienų agentūra „Anadolu“.

Šiuo susitarimu siekiama sumažinti iš Turkijos į ES, ypač Graikiją, sausumos ir jūros keliais atvykstančių migrantų srautą.

Pasak E.Celiko, reikia užkirsti kelią migrantų srautui per Egėjo jūrą, kuri pasiglemžė šimtus jų gyvybių, tačiau sutarties dalis, kurioje kalbama apie sausumos kelius, turėtų būti peržiūrėta.

Pagal minėtą susitarimą Ankara įsipareigojo atgal priimti visus iš Turkijos į Graikiją nelegaliai atvykusius migrantus ir taip sumažinti jų srautą į ES.

Turkija taip pat pažadėjo imtis visų būtinų priemonių, kad neleistų atsirasti naujiems nelegalių migrantų sausumos arba jūrų keliams.

Turkijos ir Nyderlandų santykių krizė kilo, kai olandų pareigūnai uždraudė Turkijos ministrams dalyvauti mitinguose Olandijos teritorijoje prieš balandį Turkijoje rengiamą referendumą dėl prezidento Recepo Tayyipo Erdogano įgaliojimų išplėtimo.

Turkijos lyderis pareiškė, kad Nyderlandai, patys Antrojo pasaulinio karo metais buvę okupuoti nacistinės Vokietijos, su Turkijos ministrais pasielgė kaip fašistai, ir įspėjo, kad jiems teks sumokėti už tai, kad neleido turkų ministrams dalyvauti mitinguose.

R.T.Erdoganas sekmadienį taip pat piktinosi Europos abejingumu ir pareiškė, kad ES narės „viena kitos nekanda“.

Akivaizdžiai reaguodama į R.T.Erdogano kaltinimus ES diplomatijos vadovė Federica Mogherini pareiškė, kad ES plėtros komisaras Johannesas Hahnas paragino Turkija „susilaikyti nuo perdėtų pareiškimų ir veiksmų, galinčių dar pabloginti situaciją“.

Tačiau O.Celikas pareiškė, kad F.Mogherini padarė „visiškai neteisingą pareiškimą“, vartodama prie ES užsienio politikos vadovės statusui netinkančią retoriką.